Читај ми!

"Тесла", тамни вилајет и свети грал Илона Маска

Никада не потцењујте човека који прецењује себе. Тако је власника "Тесле" и Твитера описао Чарли Мангер, милијардер и потпредседник Беркшир Хатавеја. Вредности акција "Тесле" су у слободном паду, па се све више чују гласови да би такозвани инвеститори активисти могли почети да купују акције најпознатијег произвођача електричних аутомобила, чак и покушати да преузму контролу над компанијом. Само ће параноични преживети, тврди Илон Маск.

Чарли Мангер, десна рука Ворена Бафета, рекао је, упитан о томе шта мисли о понашању Илона Маска и "Тесли" да Маск можда јесте чудан, али да не може бити у криву све време и додао да никада не би купио акције најпознатије компаније за производњу електричних аутомобила на свету.

Чарли Мангер није човек који цени "новотарије" као што је, на пример, биткоин за који тврди да је добар за киднапере и "лоша мешавина преваре и обмане".

"Теслу", како је рекао у интервјуу за Си-Ен-Би-Си не упоређује са биткоином, јер оно што је Илон Маск урадио са том компанијом представља мало чудо.

"Тесла је дала неке стварне доприносе овој цивилизацији. Илон Маск је учинио неке добре ствари које други нису могли. Нисмо имали успешну нову ауто-компанију дуго, дуго времена. Оно што је ‘Тесла’ урадила у аутомобилском бизнису је мало чудо", рекао је Мангер. 

Акције "Тесле" су, међутим, пале за више од 60 одсто у овој години.

Зато бивши шеф безбедности у Фејсбуку Алекс Самос упозорава да би, ако се настави такав пад акција, инвеститори могли да почну да их купују и да врше притисак да уђу у борд, а затим можда и натерају Маска да напусти место директора.

С друге стране, Самос за Бизнис инсајдер напомиње и да уколико би се појавио неки од "инвеститора активиста" то би могло да значи и да би Маск могао да притисне кочницу, уместо да додатно стисне педалу за гас.

"Инвеститор активиста" je често специјализовани фонд, који купује значајан мањински удео у компанији како би променио начин на који се она води. 

Самос, међутим, није једини који сматра да би могло да дође до некаквог преокрета. Један од највећих акционара "Тесле", уз Маска и директора Оракла Ларија Елисона, Лео Когуан позвао је на промену извршног директора. 

Тесли је, сматра, потребан неко ко извршава задатке, као директор Епла Тим Кук, а не Илон", написао је на Когуан на Твитеру. "Илон је наш запослени. Илон је напустио Теслу", рекао је између осталог Когуан. 

Илон Маск је средином децембра продао други пакет акција у "Тесли" у вредности од 3,6 милијарди долара. За само три дана продао је око 22 милиона акција. То је Маскова друга велика продаја акција у "Тесли", откако је у октобру купио Твитер.

Тако је почетком новембра објавио да је продао акције у компанији за производњу електричних аутомобила вредне скоро четири милијарде долара.

И пре последње продаје акција инвеститори су позвали на "бајбек", односно на њихов поновни откуп. 

"Разговарали смо о идеји о откупу у великој мери на нивоу одбора. Управни одбор генерално сматра да има смисла извршити повратни откуп. Чак и у неповољном сценарију следеће године, чак и ако је следећа година веома тешка, још увек имамо могућност да извршимо откуп од пет до десет милијарди долара. Ово очигледно чека ревизију и одобрење одбора. Тако да је вероватно да ћемо извршити неки значајан откуп", рекао је тада Маск.

Притисак инвеститора расте, јер, примећују, да Маскова опсесија Твитером већ доста дуго траје и ремети вредност акција "Тесле".

Могуће је и да би изненадну анкету којом је тражио гласање о томе да ли да одступи са места директора Твитера требало читати као покушај да се или умире инвеститори или сопствена савест. Јер, за посао директора Твитера се нико није јавио, нема наследника, тврди Маск. 

Ипак, каже да ће поднети оставку на место директора Твитера "чим нађе неку будалу да преузме тај посао".

Са Маском је и сагласан професор Универзитета у Мичигену Ерик Гордон.

"Ако прихватиш тај посао, ниси генерални директор ничега. Ти си Масков епигон", каже Гордон за Аксиос.

Операције у Спејс ексу за Маска води Гвин Шотвел. Међутим, у "Тесли", као ни у Твитеру, нема броја два. Све је то Илон Маск. Зато су "Теслине" акције  претрпеле толики пад откако је започео "аферу" са Твитером, наводи Аксиос.

Само параноични преживе

Маскова филозофија, међутим, је иста и код вођења Тесле, и код управљања Твитером. Тежак рад, спавање на послу, прегоревање како би се испунио Масков циљ. Свеједно да ли је реч о летењу на Марс или евентуалномо покушају да од Твитера направи супер апликација, нешто налик Ви Чету, апликација за куповину, плаћања, резервације, дописивање... "Мучење" и производни "пакао", изгледа, никада не престају.

Та филозофија сажета је током првог сусрета са запосленима у Твитеру, где, између осталог, како преноси Верџ, Маск каже да је прошао кроз рецесију 2000. и 2001. и 2009. године, и помало је параноичан због умирања у рецесији.

"Имам рецесијски ПТСП због тога што сам одржао Икс и Пејпал у животу током рецесије 2000. године, и одржао Теслу у животу током рецесије 2009. године. Вреди запамтити да су 2009. године и Џенерал моторс и Крајслер банкротирали. Тесла није, упркос томе што је била стартап компанија за електрична возила", наводи Маск.

Било је, прича даље, страшно тешко одржати их у животу 2009. године.

"А разлог зашто смо успели да одржимо је делимично и због тога што смо били параноични. То је као чувена изјава Ендија Гроса (некадашњег шефа Интела) 'Само параноични преживе'. Па, онда ћемо бити параноични и преживећемо", навео је Маск.

"Тесла" се ове године суочава са сопственим пројекцијама, које предвиђају раст производње и испорука од читавих 50 одсто за 2022. То би значило 1.404.333 испоручена возила за годину дана, тако да "Тесла" мора да оствари 495.760 испорука у четвртом кварталу да би то постигла. У трећем кварталу "Тесла" је продала 343.830 јединица.

Али, компанија нуди и попуст од 7.500 долара за модел 3 и "ипсилон" што инвеститори сматрају знаком да је мања потражња за возилима.

Компанија за инвестиционо банкарство Канакорд Џенјуинити смањила је циљну цену за акције "Тесле" са 304 на 275 долара, наводећи као разлог "космички лоше" јавно расположење и "избезумљену" базу акционара.

На страну новац, моћ и утицај, све је на крају крајева ствар карактера. Тај ко је, преценио себе, како каже Мангер, сигурно чврсто верује у то да може да оде још један корак даље и, није немогуће, "гурне" Твитер и "Теслу" у неку нову, заводљиву аферу. 

Није на крају крајева, ствар у веровању, већ пре о самопоуздању тешком 44 милијарде долара, ако рачунамо само Твитер. И много, много података.

У случају Илона Маска изгледа да може бити само један, или како је певао Џо Страмер: "Ако останем биће невоље, ако одем биће двоструке невоље".

Као у причи о тамном вилајету, ако узмеш кајаћеш се, ако не узмеш кајаћеш се. Твитер наравно, због "Тесле". "Тесла" човеку који је пошао у "крсташки рат за слободу говора" дође као некакав свети грал.

четвртак, 03. октобар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи