Читај ми!

Може ли Твитер под Маском да буде гарант слободе говора

Не смирује се бура од када је Илон Маск и званично купио "Твитер". Након што је отпустио челнике компаније, отказе је поделио чак половини запослених. Док Маск тражи начине да компанију финансијски стабилизује, поставља се питање могу ли у таквој пословној клими Твитер и најбогатији човек света бити гаранти слободе говора.

Једна птичица је ослобођена, јато је долетело. Ако не да би Твитер користили, онда бар да би посматрали шта се на њему догађа. Тако би се, у најкраћем, могло описати првих десет дана од када ту платформу поседује Илон Маск. Из твита у твит предлаже, па повлачи, идеје за даљи развој те друштвене мреже. Његова стратегија је, кажу упућени, непредвидива.

"Tо што се игра Твитером на неки начин може такође да значи да скрива нешто, односно да тиме покушава да прави сопствени бесплатни и врло јефтини пи-ар који доноси много новца. Када платиш нешто 44 милијарде долара, кад се пробудиш с тим и знаш да си задужен толико да ти је банка Америке дала 13 милијарди долара, твоја сигурно намера је да макар вратиш тај новац", рекао је Марко Милојевић, новинар Интернет портала РТС-а.

Много новца ће требати Маску јер је "Твитер" у дуговима. Дневно остаје без четири милиона долара јер оглашивачи прекидају сарадњу, а порнографски садржај све је доступнији. Маск је слободу говора истицао као један од приоритета, али тамо где новца фали - слобода може да страда.

"Маск је и лично забранио неким људима који се баве комедијом да праве разне врсте пародија и тражи да се они верификују и да се само под својим именом и презименом појављују и као такви и да тада праве такве занимљиве садржаје. Дефинитивно, ту постоји престројавање и дефинитивно мислим да Твитер неће бити исти ни по питању слободе говоре ни по питању бизниса", рекао је Борислав Миљановић, маркетиншки стручњак.

За то време на Твитеру је све више корисника. То побија прогнозе да ће са доласком ексцентричног бизнисмена корисници побећи са политички најутицајније дигиталне платформе.

"Ја верујем да ће он експериментисати и верујем да ће покушати да од те друштвене мреже направи нешто што ће бити најближе некој идеалној варијанти слободног говора. Видећемо да ли је и могуће да се деси нека велика слобода говора на једној друштвеној мрежи јер, подвлачим, слободан говор је нешто што може да буде корисно али и не мора да буде корисно за приватни бизнис а у основи сваке др мреже је приватни бизнис и приватни интерес", додао је Миљановић.

"Твитер сигурно остаје једна од утицајнијих мрежа у том смислу ко говори на који начин, а то како ће један бизнис да се поиграва тиме, то је питање за сам тај бизнис, али чини ми се да ако се прати историјат свега тога што је направио Илон Маск, од 'Пејпала' надаље, то је човек који сигурно не воли да губи новац", оценио је Марко Милојевић.

Највише новца Маску је донела производња електричних аутомобила. Део акција компаније Тесла, вредних четири милијарде долара, продао је да би закрпио финансијске рупе које му је донела куповина Твитера. Ако је жртвовао Теслу, можда ће и слободу говора. Њена вредност, ипак, не мери се деоницама.

субота, 05. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи