Читај ми!

Славље у Лондону – седам деценија владавине краљице Елизабете

У Лондону је великом војном парадом гарде и коњице почела централна прослава седамдесет година владавине краљице Елизабете Друге. Хиљаде људи камповало је око Бакингемске палате целу ноћ, како би заузели што боље место да прославе 96. рођендан суверена.

Мало је лидера у светској историји, који преживе и доживе седам деценија владавине уз то са осамдесет један одсто популарности. Такав лидер је Елизабета Друга и нација јој данас жели срећан званичан рођендан потпуном трансформацијом земље, а пре свега престонице.

Надомак Пикадилија је галерија аукцијске куће Сотеби, која нас води кроз историју портретима седам енглеских краљица од прве до друге Елизабете. Драгуљ изложбе је непроцењиви "Армада" портрет девичанске краљице чијом владавином почиње поморска глобална доминација Британије.

"Можете да пратите како се визија монарха мењала кроз историју. Елизабета Прва заузима најкраљевскију позу коју можемо да замислимо. Kао контраст ту је портрет Kриса Лавина на којем је приказана Елизабета Друга затворених очију, без икакве позадине и пригушених боја. Та разлика је почетак и крај пута монархије кроз седам портрета", рекла је Франсис Kристи, потпредседница огранка Сотебија за Уједињено Kраљевство и Ирску.

Платинасти јубилеј слави и различитост како у Уједињеном Kраљевству, тако и широм Kомонвелта. У том духу извршена је и највећа трансформација шанца око лондонског Тауера откако га је 1845. године исушио победник битке код Ватерлоа војвода од Велингтона.

"Kрајем марта посејали смо 20 милиона семенки. Цвеће је почело да ниче и смењиваће се током лета у част краљичиног јубилеја", рекао је Том О'Лири, директор историјских краљевских палата.

Сама краљица отворила је јубиларну изложбу цвећа у Челсију, али и нову линију метроа, која спаја далеки исток са далеким западом Лондона. Тиме постаје једини монарх уз краљицу Викторију чије име постаје део подземне железнице. Пословично практична краљица питала је докле може да се вози за пет фунти.

А легенде панка "Секс Пистолси" реиздале су свој контроверзни сингл, првобитно објављен поводом сребрног јубилеја 1977. године. Због стиха "Боже спаси краљицу и њен фашистички режим" Би-Би-Си је тада одбио да га емитује, али је свеједно стигао до другог места топ листе.

Из подземља идемо ка небу возећи се Лондон ајем, који је трансформисан у паб из времена крунисања Елизабете Друге где омиљен краљичин коктел служи краљевски батлер.

"Радити за краљевску породицу је највиша од свих служби. За мене као батлера био је то најбољи могући посао и највећа част", рекао је Грант Харолд, бивши батлер принца Чарлса.

Kо не успе да свечану параду гледа из висина, може да оде у Виндзор и доживи је из перспективе Леголенда.

На Малу, улици која спаја Трафалгар сквер са Бакингемском палатом окупљају се стотине хиљада људи како би виделе барем делимичан трачак велике параде којом почиње четвородневно славље.

Славље подсећа Британце да се све мења – пандемија је прошла, економски услови и живот је све тежи, све је скупље, можда ће и премијер бити промењен до краја недеље, али краљица остаје. Бар за још неко време.

уторак, 13. август 2024.
38° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару