Читај ми!

Роберта Метсола – најмлађа жена на челу Европског парламента са спорним ставовима о женским правима

Политичарка са Малте Роберта Метсола изабрана је ове недеље за председницу Европског парламента. Она ће на челу једне од најзначајнијих европских институција бити у следеће две и по године иако су њен избор пратиле негативне реакције и контроверзе због спорних ставова о женским правима и забрани абортуса.

Од укупно 705 посланика Европског парламента, њих 458 гласало је за избор Роберте Метсоле. Тако је политичарка са Малте на свој 43. рођендан постала трећа жена на челу Европског парламента од оснивања и најмлађа председница до сада.

Метсола је на месту председника заменила недавно преминулог Давида Сасолија. Промена је била планирана и раније јер је пракса да се на половини мандата Европског парламента одлучује о новом руководству.

"Ово је први пут у овом веку да Парламент води жена. Рекла сам да не бих желела да прође наредних 20 година пре него што жена буде поново председница. Није то само питање жена, време је да Парламент пошаље снажнију поруку, буде ефикаснији и модернији", рекла је Метсола.

Управо је питање женских права било спорно у избору Метсоле. Постојале су одеђене контроверзе, а део посланика и јавности сматрао је да није добар избор због њених ставова о такозваним репродуктивним правима и подршке забрани абортуса која је на снази на Малти.

Пресудио компромис три политичке групе 

Метсола је изабрана захваљујући компромису три највеће политичке групе: народних странака којима припада и Метсола, социјалдемократа и групе Обновимо Европу, односно либерала.

"Процес Вашег избора није био славан. Заснован је на договору о расподели руководећих места између група које су Вас подржале, а на штету мањинских политичких група", коментарисао је посланик групе Зелених Филип Ламберц.

Посланици Европског парламента су распоређени у седам посланичких група, не по држављанству већ по политичкој оријентацији.

За разлику од претходног сазива, када су већинску коалицију чинили народњаци и социјалдемократи, сада су за већину потребни и гласови треће групе – Обновимо Европу, која има улогу језичка на ваги.

У зависности од теме, већини се некада придружује и група Зелених, али они нису подржали избор Метсоле.

У дубокој опозицији на левој страни спектра је група Левица, а на десној страни су Европски конзервативци и реформисти и на крајње десној група Идентитет и демократија.

уторак, 16. јул 2024.
39° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару