Како нега папака крава утиче на млечност
Једна од мера здравствене заштите крава која се мало или недовољно стручно примењује је нега папака. Проблем је што у Србији нема довољно мајстора за овај посао, а једна од могућности која се најављује у наредном периоду је сарадња са Пољопривредним школама где би се организовали курсеви на смеру за ветеринарског техничара.
За мајсторе који се баве негом папака код крава посла има довољно посла не само у Србији, већ и у Босни и Херцеговини и Македонији.
Анатомија папка код краве је сложена, па није добро да то ради неко приучен, наводи Остоја Грубљешић који се за овај посао обучавао на Ветеринарском факултету у Лајпцигу. Због мањка радника ове струке, постоји могућност да се обука започне уз искусног мајстора.
"Треба неких шест до осам месеци, па и годину. Значи све зависи од човека, па и тога колико ми можемо времена да одвојимо да те људе едукујемо. -Значи, нема нека институција, морају да се едукују код вас који то већ раде? - Да, може и код нас. Имамо сад уговор са Лајпцигом где би могли људе да пошаљемо на специјализацију на праву обуку где би добили лиценцу за тај посао. Тако да фармери не би морали да трпе тај неправилан рад кога има доста на терену", каже Остоја Грубљешић, мајстор за негу папака.
На фарми Бранислава Петрова у селу Јаша Томић код Зрењанина има 75 музних крава које дају дневно 1800 литара млека. Редовно спроводи меру неге папака.
"Желимо да оне дају више млека, тиме долази до повећања пораста папака и једноставно оне почињу да шантају и ми морамо да радимо то два пута
годишње. Можда у иностранству се то ради на свака три месеца, ја мислим да са ова два третмана задовољавамо потребе", сматра Бранислав Петров, произвођач млека из Јаше Томића.
Све фарме су део процеса производње хране, зато се о здрављу грла мора свакодневно водити рачуна.
"Хигијена нормално, услови. Та стока, та животиња треба да живи у нормалним условима. Видите какви су екстремни услови и температуре. Фактички климу би требало до краја ставити да би то све функционисало, али кажем вам све то изискује новац", каже Миодраг Гвозденац из Удружења сточара из Чуруга.
Стручњаци наводе да краве са запуштеним папцима имају производњу млека мању за 10 до 20 одсто, слабије се крећу и долази у ризик од запаљења зглобова, тетива и мишића.
Коментари