Беле кришке са Златара преко интернета до купца

Несигурност пијачне тезге, Миланка Тртовић, прва у нововарошком крају, заменила је пре више од деценије сигурном продајом преко интернета. Продаје аутохтони златарски сир, који је данас заштићеног порекла.

Промоцијом белих кришки из своје колибе преко интернета, потом и сертификовањем златарског сира, уз специфично поднебље, вишевековну традицију и поштовање савремених стандарда квалитета, Миланка каже да је обезбедила сигурност у пословању са купцима широм Србије.

Самим тим они знају и порекло производа и начин производње и знају са ког подручја долази тај производ, и шта и чиме се краве хране, да је то отворен систем гајења крава; значи, да су краве лети на отвореном, да су цело лето на паши, то привлачи људе” запажа Миланка Тртовић из Комарана код Нове Вароши.

Стално осавремењујући производњу Миланка са супругом од 13 музних крава месечно произведе 850 кг сира,чији бренд, са другим планинкама, чува кроз Удружење производјача златарског сира.

“Ми смо урадили колибу са подним грејањем, туј сир дозрева нема проблема , то је све на нивоу каквом треба да буде - традиционална производња савременог доба” истиче Миланко Тртовић из Комарана код Нове Вароши.

“Нас је 16 у Удружењу; углавном смо се фокусирали на подизање овог производа на већи ниво, значи, да га што боље приближимо тржишту, да вршимо његову промоцију, да покажемо људима шта је оригиналан производ златарски сир”, додаје Миланка.

У сертификацији која се обнавља сваке године и промоцији имају подршку општине.

“Општинска управа, заједно са Туристичком организацијом, организује већ скоро четврт века Златарску сиријаду, која служи промоцији златарског сира и надамо се, без обзира на ситуацију каква је тренутно да ће ипак неке младе планинке сачувати ту традицију и да све ово што смо радили неће бити узлалуд” каже Милинко Шапоњић, саветник за пољопривреду и рурални развој, Нова Варош.

Уз већа општинска улагања и у сеоску инфраструктуру, Тртовићи не сумњају да би више младих остајало на селу производећи златарски сир, један од најзначајнијих аутохтоних сирева Балкана.


четвртак, 06. март 2025.
8° C

Коментари

Dvojnik mog oca
Вероватно свако од нас има свог двојника са којим дели и сличну ДНК
Nemogućnost tusiranja
Не туширате се сваког дана – не стидите се, то је здраво
Cestitke za uspeh
Да ли сте знали да се најбоље грамофонске ручице производе у Србији
Re: Eh...
Лесковачка спржа – производ са заштићеним географским пореклом
Predmeti od onixa
Уникатни украси од оникса