Читај ми!

Малобројне породице живе од сточарстав у Топлици

У топличким селима некада су се пропланци и дворишта белели од стада. Са миграцијом и старењем становништва, као и бројним проблемима који су пратили сточарску производњу, гасиле су се породичне фарме. Слике пуних обора сада су права реткост у Топлици, али у околини Прокупља и Куршумлије они најупорнији свој живот везују за узгој оваца и од тога не одустају.

Домаћинство Јанићијевића из прокупачког села Ресинца, упркос бројним изазовима и проблемима, још увек гаји на стотине животиња. Ова породица, која живи од пољопривреде, свакога дана храни сто педесет оваца, десетине крава и свиња као и пар коња. Они, као и Радовановићи из куршумлијског села Тмава са стадом од неколико стотина оваца, обрађују на десетине хектара земље.

“Тешко је да снабдеш храну, свако јутро мора да се избаци ђубре и да се назоби и да се помузе, овца или јагње да се задоји, све, али ако нешто волиш, ту нема тешко, иде”, каже Саша Јанићијевић из Ресинца код Прокупља.

“Озбиљнијим путем сам кренуо чим се појавило матичење стоке, почели смо са матичењем. Да није субвенција ишли би у тоталну нулу, тренутно испод нуле. Надамо се да ће нешто да буде боље”, наводи Ранко Радовановић из Тмаве код Куршумлије.

Сточарима много тога није ишло на руку последњих година, од донедавно ниских цена сточарских производа па до климатских промена које умањују приносе готово свих пољопривредних култура.

“За нашу стоку треба од десет до дванаест хиљада бала, да би имали да се не размишљамо за зиму. Жито испод вагон ипо никако и кукуруз мора, богами цео вагон”, наводи Саша Јанићијевић, из Ресинца код Прокупља.

У очекивању стабилнијих временских прилика, овде где је природа идеална за овчарство, ова вишечлана домаћинства највише радује решеност њихових наследника да наставе породичну производњу.

“Из љубави према селу, према свом имању одлучио сам се и кренуо да радим овај посао што радим сад”, наводи Немања Радовановић из Тмаве код Куршумлије.

У ово време празника и крсних слава расте потражња за сточарским производима. Траже се јагњад и домаћи сир за који се прави списак купаца јер потражња знатно премашује понуду.

“Ако траже млађи сир иде брже, ако траже тврђи, преврео сир, мора да одстоји пар дана, али нико се не буни, сви су задовољни и тако”, каже Мила Јанићијевић из Ресинца.

Иако су ретке породице, које своју будућност везују за сточарство на селу, до њих се и даље долази лошим путевима, често их прате и проблеми са слабим напоном струје.

понедељак, 16. децембар 2024.
10° C

Коментари

Bravo
Шта је све (не)дозвољено да се једе када имате повишен холестерол
Krusevac
Преминуо новинар Драган Бабић
Omiljeni režiser
Луис Буњуел – редитељ који нам је показао да ово није најбољи од свих могућих светова
Posle toliko vremena..
Репер Диди најбогатији међу славнима, Ђоковић на 68. месту
Zdravlje
Редовно коришћење аспирина узрокује хиљаде смрти годишње