Врњачка Бања: Мења ли се живот мештана у сезони и ван ње

Како изгледа свакодневни живот у великом туристичком месту, шта кажу мештани, шта запослени у туризму?

Овде живот другачије тече. Током пролећа и лета све врви од гостију, а у зиму око 20.000 мештана мало одахне од гужви, и у бањи ужива на други начин. Свакодневна рутина се, каже осамдесетогодишњи Вукосав, једино не мења.

Као сваком пензионеру - ујутру са супругом кафицу, пијаца, доручак и онда са друштвом у овом ресторану, углавном ту смо, прошетамо до Снежника, променадом нашом, и тако. Одлично живе Бањчани, бања је увек позитивна, пуна је гостију, лети увек има догађања и зими", каже Вукосав Милетић, мештанин Врњачке Бање.

Има фестивала, представа, концерата? Јел их и посећујете? Уредно“, истиче Слободан Дишовић, мештанин Врњачке Бање.

Све што се у бањи дешава, на неки начин повезано је са туризмом.

Ево ја сам већ у овом послу пар година тако да лепо се живи искрено, солидан је живот. Не жалим се стварно", задовољна је Ана Ђорђевић из Врњачке Бање.

Кажу да је скупо за стандарде мештана? "Па, и није толико скупо, мислим цене су се изједначиле где год да се оде, тако да је свуда исто. Сад има и доста опција у односу на предходне године тако да прати и једно и друго и финансије и прилив, а и расход", објашњава Алекса Петровић из Врњачке Бање.

Дошао сам са сезоне у Хрватској на којој сам био шест месеци као кувар и пицамајстор. Вратио сам се због бољих услова, значи боље је овде тренутно код нас, и што се тиче финансија, што се тиче свега", каже Лука Трајковић из Врњачке Бање. 

Под притиском су посетилаца, али и пред могућношћу да зараде новац.

Све је више гостију, све већа понуда Бање, али се све постигне. То утиче на квалитет живота, али се све у ходу нивелише. Цене - како за кога", објашњава Рада Грачанац, мештанка Врњачке Бање.

Милан Ристовић, конобар школског ресторана у Врњачкој Бањи наглашава: „Туристичко место, морамо да се помиримо са тим, од тога и живимо и то је део нашег живота тако да не можемо да бирамо сад - хоћемо туристе, нећемо туристе, оћемо миран град, тишину. Постоје места где можемо и ми да одемо да нам буде удобно".

Годишње одморе Врњчани користе углавном у ово доба године, већ крајем зиме спремају се, како кажу за нову „бербу".

 

 

 

 

понедељак, 28. октобар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи