Дачић: Србија посвећена борби против кријумчарења миграната и трговине људима

Министар унутрашњих послова Ивица Дачић поручио је да је Србија посвећена снажној борби против кријумчарења миграната и трговине људима и подсетио да је од почетка 2023. године до октобра ове године поднето 35 кривичних пријава против 69 лица за кривично дело трговине људима

Дачић је на отварању 12. Глобалне конференције експерата за борбу против кријумчарења миграната и трговине људима чији је домаћин Министарство унутрашњих послова, навео и да је идентификована 61 жртва, као и да је у истом периоду поднето 600 кривичних пријава против 791 лица за недозвољен прелаз границе и кријумчарење људи.

Према његовим речима, то је доказ посвећености Србије за пружање адекватног одговора, али и превенције тих кривичних дела.

"Србија је и даље земља порекла и транзита, али и одредишта за жртве трговине људима. Домаћи држављани, нарочито жене и деца изложени су различитим облицима експлоатације, попут принудног рада и принудног брака, али и превасходно сексуалној експлоатацији. МУП предузима активне мера за сузбијање ових криминалних активности", истакао је Дачић.

Објаснио је да је у том циљу, Влада Србије усвојила Програм за борбу против трговине људима за период од 2024. до 2029. године, који подразумева јачање система превенције и кривичног гоњења, уз обезбеђивање заштите жртава посебно жена и деце.

Такође, Дачић је најавио да је у плану усвајање Закона о трговини људима до јуна 2025. године, што ће значајно унапредити правни оквир за борбу против овог феномена.

Говорећи о ирегуларним мигрантима, Дачић је рекао да је наша земља, преко Балкана, и даље изложена њиховом приливу као и да су им, у највећем броју случајева, крајња дестинација земље Западне Европе.

"Тај циљ остварују угавном користећи услуге кријумчара, што интензивира формирање криминалних група, чија је превасходна криминална делатност кријумчарења људи. Ово потврђују подације Фронтеxа и Европола, али и скорашња Интерполовеа глобална операција 342, која указује на чињеницу да је највећи број ирегуларних имиграната до земаља Западне Европе дошао коришћењем кримчарских мрежа, као и да је рута преко Западног Балкана једна од њих", рекао је Дачић.

Поред рада на националном нивоу, Дачић је подсетио да је у претходном периоду интензивирана сарадња са партнернским службама у региону, као и да је наш први приоритет овогодишњег председавања Асоцијацијом шефова полиција у југоситочној Европи управо борба против трговине људима и кријумчарења миграната.

Он је додао и да је знатно унапређена сарадња са Европолом, као и да наши полицијски службеници дају пун допринос у спровођењу ЕМПАЦТ активности, кроз учешће у Европоловим радним групама и инсистирају на размени искустава у сузбијању кријумчарења људи.

Министар је навео и да је унапређена сарадња са Агенцијом за европску граничну и обалну стражу (Фронтекс) кроз два пројекта - "Србија копно" и "Kоординационе тачке Србије", с циљем сузбијања ирегуларних миграција и прекограничних кривичних дела, као и да је сарадња са Интерполом оснажена како на стратешком, тако и на оперативном нивоу.

"Свакодневна размена података указује на трендове у областима кријумчарења имиграната и трговине људи, а преко устаљених система потрага доводи и до хапшења извршиоца тих дела у Србији и иностранству. Имајући у виду глобалне трендове и регионалне потребе, МУП је покренуо иницијативу за успостављање регионалног бироа Интерпола у Београду, који би допринео ефикаснијем раду и унапредио све регионалне напоре у борби са овим изазовом", рекао је Дачић.

Додао је да је одговорност свих, не само да реагују на ове проблеме, већ и да покушавају да их превентивно решавају. Дачић је захвалио Интерполу, највећој и најстаријој професионалној полицијској организацији на организацији ове глобалне конференције у Београду, као и пројекту "ЕУ4ФАСТ Западни Балкан", који је пружио подршку и помоћ нашем конференцији.

"Нека наша сарадња  донесе нове наде и решења, а нека наше акције говоре снажније од њих", закључио је Дачић.

понедељак, 28. октобар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи