Паркови и мостови симболи разгледнице Врњачке Бање

Од оснивања модерне Бање, парк и мостови били су и остали њени истински симболи. Попут Врњачке реке, у велики бањски парк упливала је и легенда о неузвраћеној љубави. Десанка Максимовић преточила ју је у песму "Молитва за љубав".

Чист планински ваздух са оближњег Гоча, жубор реке и шум столетних стабала уз цвркут птица, све обојено јесењим колоритом, довољно је за одмор у природи. Препознатљив бањски парк настао је крајем 19. века, према пројекту аустријског архитекте Франца Винтера. Простире се од извора "Снежник" до ушћа Липовачке у Врњачку реку.

„Самим тим корито Врњачке реке је регулисано, и аутентичност тог парка је и до данашњих дана остала с тим што су се површине прошириле, врсте неке нове су додате тако да је флористичко богатство овог парка јако велико“, каже Марина Илић, ЈП за обављење комуналних делатности "Бели извор".

Под зеленим површинама је близу 50 хектара. Дуж Врњачке реке најбројнија су стабла липе, потом храста, дивљег кестена. Најсатрији је црни бор висине 35 метара, и за њега је везана легенда о забрањеној љубави. Уз цвеће, које се сади зависно од сезоне, у парку има 150 листопадних и четинарских врста, укупно 2500 стабала. Много се улаже у одржавање зелених површина.

„Самим тим што су климатске промене такве какве јесу, урађен је систем за поливање још пре неких петнаестак година, и тај систем функционише и сад тако да су све те наше површине увек зелене, увек лепо уређење, преко тог система се ради и прихрана тог биља што је неопходно у тим временским приликама“, додаје Марина.

У дугим шетњама, уз паузе на изворима лековитих вода, гости Врњачке Бање могу да пронађу забаву за најмлађе у дечјем парку, да осете дух Јапанског врта, потраже излаз у лавиринту од четинара, зауставе се у парку сећања, Музичком павиљону или крај врњачких фонтана. У парку су и обележја великана наше историје, виђенијих Врњчана, познатих уметника. Распоређене су и скулптуре југословенских и светски познатих вајара, укупно њих 45.

„Ја имам 94 године и од када сам био дете, ишао у школу то је постојао овај дрворед, стазе су постојале, ми Врњчани волели смо ту да шетамо, поред реке“, сећа се мештанин Мијушко Јанковић.

Мостови на Врњачкој реци, повезују променаду са парком.

Мост љубави је најпознатији и један од укупно 32 колико их има дуж Врњачке и Липовачке реке.

„Ми Врњчани волимо да кажемо да смо мала Венеција, јер само на врњачкој реци има 16 мостова у које смо ми заљубљени. Од тих 16, шест су тематски, све почиње са најпознатијим и најпосећенијим мостом љубави, наставља се са мостом споменаром, ту је мост културе, мост математике, мост даљинар све се завршава са филмским мостом који се налази поред извора Снежник“ наглашава Горан Каравесовић, ТО Врњачка Бања.

Кроз дугу историју овог туристичког места, навике гостију су биле и остале исте. Некада старим фото апаратима, данас савременим камерама, тек посета Врњачкој Бањи мора се овековечити бар једном фотографијом.

понедељак, 28. октобар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи