Зашто је купус на пијацама дупло скупљи него прошле јесени

Због дуготрајне суше и неповољних временских услова који су утицали да се тешко одржи род, цене на топличким пијацама су веће наго претходних година. Највећа разлика је код цене купуса, који је прошле године коштао од 30 до 50 динара, а ове износи од 80 до 100 динара за килограм.

Пијачни дан у Житорађи окупио је многобројне произвођаче али и купце пред којима је разноврстан избор робе за спремање зимнице.

"Спремили смо ајвар, мало мешане салате. Скупо јесте, али свакако волимо", каже један грађанин Житорађе, а на питање да ли је скупо мештани кажу: „Па можда за неког јесте, за неког није. Мислим да није. Ипак, људи раде, муче се."

Лоши временски услови нарочито су били за узгој купуса, кога на пијаци у Прокупљу има мање него раније, а и цена му је већа.

“Одржан је са неким већим улагањем и то све због суше, али је квалите добар. Цена је негде, не нешто више, на мало је 100 динара, на веће, за оне који спремају зимницу 80 дин", наводи Негован Ђорђевић, продавац из Прокупља.

Мира Павловић једна је од ретких који га сада купују, док многи чекају да цена падне и она каже: " 40 килограма требало би да возим за Београд, из Београда за Скандинавију, Шведску. Тамо имам три детета. Они славе сад Св. Луку, па Св. Николу, па после тамо иду наши празници."

На пијацама се већ појавио и кисели купус чија је цена 250 динара за килограм, а за оне који нису спремили зимницу има и готових производа.

"Ајвар се креће 800 динара, хиљаду, туршија у теглама је ту до хиљаду , хиљаду ипо, зависи од литраже тегле. Имаате краставчиће пастеризоване 300 динара, љутеницу која је од 800 до хиљаду", наводи Виолета Јовановић, продавац из Прокупља.

Јесен је својим бојама улепшала топличке пијаце. Оне су препуне разноврсног воћа и поврћа, узгојеног у домаћим баштама , често и без употребе хемије.

понедељак, 28. октобар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи