"Како сејеш - тако жањеш": Сетвене калкулације у Банату

У Банату је почела припрема земљишта за јесењу сетву пшенице и јечма, а на неким њивама у околини Црепаје вредни ратари почели су да сеју две недеље пре уобичајеног рока, јер, како кажу, тренутни временски услови су идеални за сетвене радове.

На више од 100.000 хекара ратари из Баната почели су сетвене радове и како кажу трошкови сетве биће на нивоу прошлогодишњих. Припрема земљишта за овај посао је најважнија, јер не каже се случајно „како сејеш - тако и жањеш". Искусни пољопривредници тањирачом најпре уситњавају жетвене остатке кукуруза и сунцокрета , јер се земљиште се на тај начин додатно обогаћује.

Ствара се ново ђубриво које ће допринети бољем приносу, а имамо пуно људи који греше и ово пале, а то је најлакше урадити. По овом ветру све брзо изгори, али од тога немамо ништа, чак и тај пепео би ветар однео и ништа не би имали од земљишта”, каже Драган Јованов, пољопривредник из Црепаје.

Боља је каснија сетва да не би усев био превише бујан и да не би такав ушао у зиму, јер онда настају пробелми ако буду ниске температуре", објашњава Тихомир Ранимиров, пољопривредник из Црепаје.

Драган Андрејевић се одлучио за директну сетву и због плодореда на њиви где је прошле године била засејана шећерна репа, сад ће нићи пшеница.

Још увек имамо доста влаге у земљишту, а ове године смо се одлучили за директну сетву пшенице да би избегли додатне радове и да би све завршили у што бржем року док имамо влагу”, истиче Драган Андрејевић, пољопривредник из Црепаје.

У средњем Банату ратари и даље највише сеју семе са тавана иако стручњаци саветују да се искључиво користи декларисано семе.

Семе је доста скупо, па људи онда сеју семе са тавана, узимамо наше семе од ове године да посејемо пар јутара да би имали, а скупо је и гориво”, каже Синиша Градић, пољопривредник из Ботоша.

Држава мора дефинитивно што пре да изађе са мерама да ли ће цертификовано семе бити услов за добијање субвенција за наредну годину. Од тога много зависи да ли ће се сејати цертификовано семе пшенице и јечма или не”, каже Дејан Станојевић, кооперант из Србобрана.

Сви ратари истичу иделано временске услове за сетвене радове и очекују да ће то допринети добром роду, али се и надају бољим откупним ценама следеће године.

 

четвртак, 17. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи