Читај ми!

Светски дан хране - у Србији више од 40 хиљада људи добија оброк у Народној кухињи

У Србији, као и широм света, данас се обележава Светски дан хране под слоганом „Право на храну, за бољи живот и бољу будућност да нико не буде гладан". У народним кухињама храни се више од 40.000 људи и за многе је тај оброк једини у дану. Црвени крст Србије је програм народних кухиња покренуо 1992. године и од тада је спремљено и подељено око 160 милиона оброка.

Народна кухиња - најплеменитији облик бриге о сиромашнима. Без обзира на економску моћ државе, увек ће бити оних који живе на рубу егзистеницје. За њих је то место спас. Топли оброк у крагујевачкој Народној кухињи добија 870 особа. Међу њима су и деца и старији.

“Храна је супер, особље је одлично, фантастични су брзи и хитри”, каже Мира Ђокић, пензионер.

“Стварно су чаробњаци за храну, наравно имате храну коју не волите као и кући, али рецимо кад треба да апострофирам пасуљ ја не знам колико ми је доста”, каже Славољуб Радовић, пензионер.

Шест дана у недељи кувају се топли обороци, а два кувара брину да буде довољно хране за све.

“Користимо свеже намирнице 400 килограма кромпира 300 килограма лука и шаргарепе гледамо да све буде свеже да би за зимски период оставили конзервирану храну”, наводи Зорка Недић, кувар у Народној кухињи у Крагујевцу.

Како би оброци били богатији, на једној крагујевачкој пијаци, поводом Дана хране, донирале су се потребне намирнице, воће, поврће, месо, јаја.

“Закупци тезги и локала донирају своје производе за потребе Црвеног крста то даље иде Народној кухињи која припрема оброке за оне који немају довољно хране”, каже Биљана Планић из ЈПК "Шумадија".

“Да се одазову људи не само појединци већ и компаније које су се и ове године одазвале да помогну тако да нам се топли оброци обогате”, каже Агата Живојиновић, социјални радник у Црвеном крсту Крагујевац.

Акцији су се придружили и ученици - будући кувари, чија пракса, такође, зависи од донација.

"Припремамо неке посластице којима служимо закупцима тезги који нама за узврат дају намирнице које ми користимо у току школске године у кабинетим а, спремамо зимницу, слатко, џем”, каже Слађана Јагличић, наставница у ТУШ "Тоза Драговић”.

Банка хране у Београду обезбеди годишње око 850 тона хране за 250 хуманитарних организација и социјалних установа широм земље. Верују да би, уз фискалне олакшице, донатора било више.

“За 160 милиона динара на годишњем нивоу донација би се повећала у случају укидања ПДВ-а, с обзиром да је компанијама лакше да уништавају ту храну услед те отежавајуће околности него да је донирају. 20 земаља Европске уније је укинуло ПДВ надамо се да ћемо и ми после деценију покушаја да се та олакшица уведе”, каже Катарина Жигић Благојевић из Банке хране Београд.

У Србији се једино у крагујевачкој Народној кухињи припрема и пециво за 3.000 ученика основних школа, који добијају бесплатну ужину.

среда, 16. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи