Почело попуњавање Прихватилишта за одрасла и стара лица у Врању пред зиму

Сутра почиње грејна сезона и све су нам ближи хладнији дани. У Центру за развој локалних услуга социјалне заштите у Врању ради и Прихватилиште за одрасла и стара лица, којих је највише током зимске сезоне. Углавном долазе усамљени из планинских предела, да зиму проведу у топлом.

Попуњава се Прихватилиште, сада је на 50 одсто капацитета. Захтеви пристижу са приближавањем зиме. Стари и напуштени, без дома, тренутно су ту пронашли привремени смештај.

"Мени се много свиђа, добри људи, разумеју ме, неће да нам се љуте", каже Махвиде Исени из Гњилана.

Ивана Илић из Врања додаје: "Чисто је и баш је лепо, овај дневни боравак је баш леп и собе су лепе."

"Играмо карте, не љути се човече, разговарамо једни са другима, ако има неких проблема помажемо се, ако неко тражи новац дамо", наводи Срђан Стојковић из Врања.

Друштвене игре, ручни рад, радионице, су активности којима испуњавају време, уз психосоцијалну помоћ васпитача и терапеута, који даноноћно брину о њима.

Бојана Поповић, стручни радник у Прихватилишту за одрасла и стара лица у Врању истиче: "Поводом неких значајних датума ми организујемо и неке приредбе у којима учествују и запослени и корисници заједно. Тако да се у сваком смислу трудимо да живот ових људи овде буде што бољи, да њима буде што лепше."

За бољи живот и бољи услови. Реконструисане су собе и тоалети, улепшан дневни боравак.

"Успели смо да тај пројекат реализујемо у износу од три и по милиона динара, где је учешће имао и град Врање у износу од 600 хиљада динара”, наглашава Драган Јањић, директор Центра за развој локалних услуга социјалне заштите у Врању. Додаје: „Имају обезбеђену храну, имамо обезбеђену кухињу, имају три оброка дневно. Имају пружену здравствену заштиту."

У Прихватилишту има 30 места за прихват старих током зиме из Пчињског округа. У граду нема старачког дома, једини у округу је у Сурдулици где су капацитети скоро попуњени.

 

понедељак, 14. октобар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи