Читај ми!

Светски дан девојчица - оне могу све

Данас је светски дан девојчица, међународни празник који су установиле Уједињене нације 2012. године са циљем да подигну свест о проблемима са којима се девојчице широм света суочавају због родне неједнакости. Важност борбе за равноправност, слободу, право на одлучивање, образовање и здравствену заштиту, као и важност оснаживања - ствари су на које се на Светски дан девојчица треба да укаже, а примери из живота говоре у прилог томе да девојчице данас могу све.

Елма Хајровић из Новог Пазара је државна првакиња у кик боксу и боксу, И освајачица бронзе на европском првенству ове године. Ни хиџаб ни традиционално уверење да је бокс мушки спорт нису је спречили да осваја врхунске резултате.

“Стварно продразумева доста одрицања од неких ставкодневних ствари којима се жене иначе баве, а ми имамо поред тога и ту борбу и тренинге где улазимо полако и у мушку енергију неку и понекад је тешко ускалдити у току дана ту мушку и женску емергију”, каже Елма Хајровић, боксерка из Новог Пазара

Поручник Наташа Миљковић у Полицијској управи у Јагодини ради од 2019. године. Никада каже није имала дилему чиме ће се бавити.

“Од када говорим, од тада причам да желим да будем полицајац, од самог почетка од доношења те одлуке имала сам подршку и породице и пријатеља, а од када сам постал полицајац морам да кажем да сам имала подршку и својих колега”, наводи Наташа Миљковић, поручник полиције.

Ова девојчица ће кроз годину дана господарити небом у некој од најсавременијих летилица. Спремна је на све изазове које пилотирање са собом носи, јер је још као мала решила да ће када одрасте бити пилот

“Овим путем позивам све девојке и девојчице које се плаше можда јер је ово да кажемо неки мушки посао, али апсолутно није, јер авион не зна ко га управља да ли мушки или женски род”, каже Лана Крњевић, полазница обуке за пилоте.

 Жене у овом делу Европе биле су пионири у остваривању права гласа, а данас се боре да свет буде подједнако добро место и за мушкарце и за жене. Није лако јер се систем и даље ослања на партијархалне обрасце понашања.

“Избориле смо се да имамо право на рад, да радимо, али и поред тог рада на свом послу, ми смо и даље остале праве традиционалне жене које кувају, распремају, пеглају и поред свих оних послова које имамо у току дана. Девојчицама бих поручила да јачају себе, да буду пуне самопоуздања и да изграде себе као јаке, стабилне жене”, наводи Сузана Мијушковић, учитељица.

Међународни дан девојчица подсећа да свет напредује онда када свака девојчица добије прилику.

петак, 11. октобар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи