Читај ми!

Колико кошта обрадиво земљиште на северу земље

По подацима Републичког геодетског завода, у другом кварталу ове године промет пољопривредног земљишта износио је три одсто од свих прометованих некретнина. У 2019. то је на годишњем нивоу било 18, а прошле године 17 одсто. Мање је интересовање и за закуп, али цена закупа ораница у Војводини не пада јер се државна субвенција може добити и на те површине. Колико кошта обрадиво земљиште у околини Србобрана и Бечеја, проверавао је Миле Новаковић.

Стање на тржишту обрадиве земље се најбоље може видети у центру Војводине. У околини Србобрана практично се увек тражи хектар више, а каква је сада тренутно ситуација, да ли има понуде обрадивих површпина и колика је цена хектара земље наводи Дејана Станојевића из Кооперације Србобран: " Пољопривредно земљиште је досегло овде неки свој максимум, ајде да се изражавамо у хектарима 17 до 20 хиљада еура по хектару. Међутим сад се цене већ крећу на нивоу од 12 до 15 у зависности од позиције положаја и величине парцеле. Велике парцеле не можете купити јер је уситњеност изражена појава нарочито после реституције и нерађења комасације задњих педесет година. Тако да мање парцеле нормално имају нижу цену удаљеније од насељеног места, а веће парцеле нису купци пољопривредни произвођачи, јер једноставно немају новца."

На питање да ли су то старија пољопривредна домаћинства која нуде да продају Станојевић одговара: "Нажалост не, људи су презадужени и морају да се одрекну једног дела власништва не би ли дошли, вратили првенствено дугове и дошли до неког здравијег новца и обновили пољопривредну производњу."

Славиша Дабижљевић, пољопривредни аналитичар и новинар говорио је да ли је пала цена закупа пољопривредног земљишта у средњој Бачкој:"Оно из чега можемо извући поуку јесте свакако разговор са пољопривредним произвођачима који кажу да мало је дошло до стагнације и мало мање тражње у закупу, то јест у аренди. Сад у овој сушној години када су аренде у питању можемо рећи да се креће од 200, 250 евра по јутру у зависности од локалитета и парцела које се узимају. Али генерално гледано у просеку је негде око 250 евра цена закупа у тим општинама."

Све ове цене односе се на земљу најбољег квалитета. Када је реч о земљиштима лошијег квалитета цене су и сразмерно ниже.

петак, 11. октобар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи