Александру Гаталици уручена награда "Радован Бели Марковић"

На дан рођења Радована Белог Марковића, у манастиру Светог Ђорђа у његовим родним Ћелијама, уручена је књижевна награда за најбоље прозно дело на српском језику, „Радован Бели Марковић“. Трећи добитник признања, које је установила Лајковачка библиотека је Александар Гаталица. Свечаност тим поводом је централни догађај манифестације Дани Радована Белог Марковића у Лајковцу.

За збирку „Друга виолина и друге приче“ Александар Гаталица награђен је књижевним признањем „Радован Бели Марковић“. Лајковачка библиотека, која са поносом носи име знаменитог писца одабрала ју је међу 106 предложених књига.

“Све што „Друга виолина и друге приче садржи“ чини читаоца сигурним. У тој поузданој форми приче, у том микросвету у којем све је музика. С обзиром на то да је Александар Гаталица приповедач препознатљивог стила и поетике, репрезентативни представник павићевског крила постмодернизма, које је и сам Радован Бели Марковић припадао, и да је Гаталичино дело унеколико у дослуху са концептом приповеданог места, какво је Радован Бели Марковић изумео, сматрамо да је он достојан добитник награде која носи име најнеобичнијег савременог српаког писца“, објашњава др Слађана Илић, председница жирија.

Од својих Ћелија, од свог Лајковца, Колубаре и Ваљева Радован Бели Марковић створио је књижевност која није била са овога света – подсетио је поштоваоце писане речи Александар Гаталица, искрено дирнут добијеном наградом.

„И једноставно би вам било да вам кажем да је обогатила и језик, да је обогатила наслеђе, да је обогатила писмо, али ја живим у дубоком уверењу да је та књижевност обогатила и ову траву, и ово дрвећа и ово небо које није исто као небо у Словенији, које није исто чак ни као небо у јужној Србији, које није исто као моје небо у Бачкој. Ово је то небо“, наводи Александар Гаталица, добитник награде Радован Бели Марковић.

Библиотека у Лајковцу у коју је Радован Бели Марковић деценијама себе уграђивао, намерава да му подигне споменик, рад академског сликара, Велимира Каравелића.

четвртак, 10. октобар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи