Уређење Рајачких пимница

Капитални радови на инфраструктури у винском селу Рајац, са јединственим каменим подрумима, требало би да буду завршени до краја месеца. Рајачке пимнице су на прелиминарној листи светске културне баштине Унеска, а цео комплекс важан је и за развој винског туризма у Источној Србији.

Нови водовод, електрична мрежа и канализација, улице и приступни пут, амбијентално осветљење... најважнији су посао после изградње око 300 рајачких камених пимница у 19. веку.

Жељко Перић, виноградар из Рајца каже да им много значе водовод и струја. „До сад кад падне кишица ми останемо без струје, вода нестане, па воду возимо, значиће пуно свима”, истиче он.

За капиталне радове немачка развојна агенција ГИЗ издојила је три и по милиона евра, а чак пола милиона евра за унапређење сеоских туристичких домаћинстава. Намештај у каменој кући Миленовића је управо из европских фондова.

“Гости воле да је чисто, топло нарочито сада и зими и да су домаћини љубазни, што наши људи традиционално имају”, наглашава Зоран Миленовић, из Рајца.

Последња фаза је асфалтирање пута до самих пимница кроз бујну шуму.

Требало би ми бар 5. људи да обухватимо ово огромно стабло храста. Оно ће остати сачувано овде на путу до рајачких пимница као симбол ове густе столетне храстове шуме.

Нова инфраструктура на пимницама умногоме унапређује винску туристичку понуду општине Неготин.

Владимир Величковић, председник Општине Неготин објашњава: „Тако ће се овај део презентовати на најбољи могући начин да привуче туристе из земље и иностранства зато што је нешто посебно у овом делу Европе”.

За овај изузетно значајан културно-историјски комлекс, ново окружење значи бржи улазак на листу светске културне баштине УНЕСКА.

уторак, 08. октобар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи