Ужичким Гимназијалцима прва награда за технолошку иновацију

Тим Ужичке гимназије "Чујемо вас", победник је такмичења "Најбоља технолошка иновација" у категорији средњих школа. Гимназијалци су представили уређај за превођење знаковног језика "Д-код" у говорни и обрнуто.

Податак да у Србији на 70.000 глувонемих људи има само 30 преводилаца, подстакао је гимназијалце Вељка Маринковића, Богдана Кузмића, Луку Максимовића, Андрију Јанковића и Јагоша Ђурковића да понуде идејни пројекат уређаја за превођење са знаковног на говорни језики и обратно, заправо комуникацију у оба смера истовремено, за разлику од досадашње само у једном смеру, што је кључна новина уређаја - Д код.

“Кључно за његово функционисање је инсталација вештачке интелигенције где смо желели да покажемо како се то вештачка интелигенција може користити и у хумане сврхе”, наводи Јагош Ђурковић, из тима „Чујемо вас", Ужичке гимназије.

Лука Максимовић, из истог тима додаје: „Иако је приликом креирања бизнис плана и производње овакве инвенције, материјална добит у првом плану, нама је у фокусу била хуманост и инклузија људи са оштећеним слухом и говором, уз савремени живот човека 21. века, кога одликују брзина, независност и лагодност”.

Тимским радом, под менторством професорке Бранкице Скорковић, од прошлог октобра су решавали проблемске задатке, пролазили елиминационе кругове, сате онлајн тренинга да би стигли до финала у конкуренцији од преко 80 средњошколских тимова и убедили жири да је њихов изум најбољи.

“Ми смо имали тај златни минут, тих 60 секунди да убедимо инвеститоре и жири да инвестирају или купе наш уређај, стога сам ја ту вежбао гестикулацију рукама, покрете, изражајност, сликовитост… сам са собом, вежбао сам то беседништво како бих ту испао најбољи и презентовао свој тим у најбољем светлу”, истиче Андрија Јанковић.

Бранкица Скорковић, професорка и менторка тима „Чујемо вас", из Ужичке гимназије наглашава да је важно то што су они као такви млади ученици првог разреда, сада већ другог, дошли на тако једну хуману идеју и да су смислили чак и наставак и разраду те основне идеје, и оно што им предстоји је наравно Европско такмичење у Грчкој, у мају следеће године.

На истом такмичењу, ученици ужичке Техничке школе, иначе прошлогодишњи победници, заузели су треће место са идејом о самоуслужном апарату за прављење комплет лепиње - комплетомату.

уторак, 08. октобар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи