Крагујевац: 89 научникa из Србије на Станфордовој листи

На листама америчког Станфорд универзитета, међу 210.000 најутицајнијих светских истраживача, налази се 89 научника из Србије. Рангирани су на две листе, на основу резултата постигнутих у каријери и по броју објављених научних радова и цитираности.

Најбоље рангиран из Србије на Станфордовим листама најутицајнијих светских истраживача је професор емеритус, Иван Гутман. Он је један од 20 начуника са Универзитета у Крагујевцу, чије име је на листама. Трећи пут у том друштву су и професори физике и билологије Природно-математичког факултета Светислав Савовић и Маријана Косанић. Само прошле године били су по 2.000 пута цитирани у научним радовима других истраживача.

“Наћи се у прва два процента на тој листи је рекао бих леп успех не само лични, него и успех и Универзитета и образовања уопште и науке у целој Србији”, каже проф. др Светислав Савовић, ПМФ у Крагујевцу.

Проф. др Маријана Косанић, са ПМФ-а у Крагујевцу истиче: „Част и задовољство наћи се на овако престижној листи. Трудићу се да и даље наставим да радим овим интензитетом да задржим позицију”.

На своје колеге поносни су сви са крагујевачког Природно-математичког факултета.

“Укупно 6 наших садашњих и бивших професора се појављује на једној од те две листе. Ја бих посебно истакла ову листу која се односи на читаву каријеру. Где се четворо наших професора појавило”, наводи проф. др Марија Станић, декан ПМФ-а у Крагујевцу.

Проф. др Милош Ивановић, са ПМФ-а у Крагујевцу наглашава да је то подстрек свима на факултету. “Мени је као студенту овде предавао професор Светислав Савовић, а имао сам задовољство поред тога и да сарађујем са њим и као наставник”, истиче он.

Баш то је позитиван импулс и за будуће академце да марљиво уче и једног дана стану раме уз раме са својим професорима. За Универзитет у Крагујевцу то има вишеструки значај.

“То је један од параметара који нам подиже ранг на другим листама као што је Шангајска листа или као што је листа Times higher education, где се налазимо у самом врху у региону”, наводи проф. др Владимир Ранковић, ректор Универзитета у Крагујевцу.

На Станфордовим листама је, поред истраживача из Крагујевца, и седамдесетак научника са београдског, новосадског и нишког Универзитета.

 

четвртак, 03. октобар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи