Какве су правне могућности да некадашњи радници врањске Коштане наплате заостала примања?

Врањска фабрика обуће "Коштана" је у стечају од 2009. године, до сада нису радницима исплаћена сва заостала примања иако имају судска решења. Око 1500 радника потражује од државе која је била већински власник фабрике, у просеку 200 хиљада динара по раднику, уз камате. У међувремену се променио закон у вези са повредом права на суђење у разумном року, указује адвокат који ће их заступати, па ће радници поново покушати да правним путем добију зарађене плате.

Пре 21 годину престала је да ради препознатљива фабрика обуће из Врања, деценију и по је у стечају. 1420 радника и даље потражује неисплаћене плате. Решење им је обећавано више пута и одлуком Привредног суда из 2003. године, како кажу, држава сваком од њих треба да исплати новац, међутим, то се није догодило. Сада, са адвокатом, проналазе нову правну могућност.

"Мене као председника овог синдиката, Иницијативног одбора свакодневно зове по 500, 600 људи, и од синоћ сам промукао, немам говор да причам. Људи се интересују за ту цркавицу, за тај новац, за те паре. Уз велику подршку мог синдиката, уз помоћ овог адвоката који нам је тврдо обећао да сваки радник који је поднео захтев, ако је поднео негде у априлу месецу, најкасније до априла наредне године, биће исплаћен, биће обрачуната накнадно камата колики је тај износ", наводи Слађан Ристић, председник Иницијативног одбора бивших радника "Коштане".

"Било је у Привредном суду, а сада је то прешло на Уставни суд. И повезује се са тим правом које је дато решењем или закључком о признатим потраживања или пресудама које су извршне. Услов свих услова је да је "Коштана" била 51% била у друштвеном власништву, а 49% акционарско-власничко друштво. То је одговорност државе, ако је обрнуто, то је бизнис", каже Јован Шутовић, адвокат.

Сачињене су уставне жалбе, наводи адвокат Шутовић, са назнаком да постоји обавезујуће упутство да се ради о социјалним уставним жалбама. Позивају се на промену закона у вези са повредом права на суђење у разумном року. Бивши радници "Коштане" очекују позитиван исход.

"Како ми не би значило, ја сам то отрпео. И друго, и тај радни стаж што нам је признато, држава нам признала, а није уплатила ништа, пензионо као што је моје, немам 30 хиљада пензију. А толико радног стажа, за 32 године имам 24 хиљаде динара пензију", истиче Милорад Пешић, некадашњи радник "Коштане".

Многи некадашњи радници "Коштане" стекли су у међувремену право на пензију, неки не раде, поједини су нашли други посао. Пре неколико година, преко Центра за социјални рад, најугроженијима је исплаћена једнократна новчана помоћ.

четвртак, 03. октобар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи