Читај ми!

Где се одлаже смеће које не може на регионалну депонију Дубоко

Након што је угашен пожар на регионалној депонији Дубоко, дошло је до - незадовољства житеља у том крају, али и проблема са одлагањем смећа - општина које су га, до тада, одлагале код Ужица. Сви очекују од надлежног министарства решење проблема, који је свима задао велике главобоље.

Месец и по дана грађани не дозвољавају пролазак камиона са смећем из других општина, осим Ужица на регионалну депонију Дубоко. Али и то је привремено, јер они не одустају од захтева да се депонија затвори, рекултивише и уреди Турски поток. Сматрају да надлежно министарство не може донету другачију одлуку.

"Законски оквир не постоји да то држава донесе. Уколико се то донесе, мимо законских оквира, оно што је до нас ми ћемо се трудити да, као и до сада да спроведемо у дело, сад да ли ћемо ми бити приморани да се померимо одавде, то не знамо, али што је до нас ми ћемо испунити као што смо и рекли“, каже Богдан Радојичић из Ужица.

У Ариљу се надају да ће из министарства стићи решење, којим ће се наставити рад регионалне депоније Дубоко, јер су принуђени да га депонују у Лапову.

"Ми у овом тренутку зато што имамо заостатке комуналног отпада депонујемо негде између четрдесетпет и четрдесет осам тона дневно. Дакле, комерцијалне цене у Лапову су 4.200 плус припадајући ПДВ, наравно и превоз је 225 динара плус припадајући ПДВ, што у овом тренутку негде дневно општина Ариље издваја негде 380.000 динара“, наводи Предраг Маслар, председник општине Ариље.

Због тога ће морати да за наредну годину одложе финансирање одређених планираних пројеката. Највећи корисник у систему Дубоко је Град Чачак. За одвоз нагомиланог смећа на трансфер станици потребно је два месеца.

„Брже не може. Преговарамо са општином Кнић, ако будемо успели и тамо једну количину одвеземо, да видимо каква је ситуација са Лаповом, да ли постоји ситуација да могу те околне депоније да прихвате количину отпада која се генерише у Граду Чачку, а то је нека просечна количина да кажемо од 120 тона дневно, што није мало“, каже Мирјана Ђоковић директорка ЈКП „Комуналац“ Чачак.

Због тога расте и незадовољство житеља дела града у којем се свакодневно лагерује велика количина смећа. За то време регионална депонија Дубоко ради са 23 посто капацитета, а депонује се и врши селекција смећа из Ужица.

„Остале локалне самоуправе, нажалост, сналазе се на различите начине. Тиме је угрожено и стање животне средине у тим локалним самоуправама, отварањем нових сметлишта или активирањем поновним, оних старих сметлишта, отварањем нових дивљих депонија. А уједно је угрожен и рад комуналних предузећа, који су се снашли да на прихватљив начин одлажу отпад на санитарне депоније, али уз много веће трошкове које нису планирали у својим буџетима“, наводи Тања Кнежевић в.д. директора ЈКП „Дубоко“ Ужице.

Од министаства животне средине се очекује решење за превазилажење проблема. До тада ће из Бајине Баште смеће бити одвожено у Осечину, а у Пожеги ће бити привремено депоновано на општинском земљишту, али не на старој депонији која је у фази рекултивације и озелењавања.

среда, 02. октобар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи