У Покревенику на Старој планини архитектура у функцији оживљавања села

Како би барем мало оживели опустела села, студенти и професори Архитектонског факултета из Београда понудили су решења за очување традиционалне старопланинске архитектуре. Овога пута изазов је било село Покревеник.

Село Покревеник - један од старопланинских бисера, скрајнут с пута, ушушкан на 800 метара надморске висине – са крововима покривеним каменим плочама. Амбијент у коме је време стало – привлачан туристима, а изазов будућим архитектама, који покушавају да проникну у тајне народног градитељства.

„То је одлична ствар што смо имали прилике да на терену видимо различите технике градње као и различите материјале како су коришћени и који су некако потпуно у складу са природом.То је оно што ми нисмо на факултету радили до сада“, каже Мила Митровић, студенткиња пете године Архитектонског факултета у Београду.

„Ово је први пут да радимо пројекат који је изведен у стварности и баш нам је то добродошло, јер смо научили како се неке ствари заправо раде у пракси", наводи Младен Милосављевић, студент пете године Архитектонског факултета у Београду.

Студенти су направили идејно решење, али и учествовали у градњи дрвеног павиљона кога су назвали Ново сеоско збориште.Траже се решења и за обнову других објеката.

Др Данијела Миловановић Родић, ванредни професор Архитектонског факултета у Београду истиче да то раде тако што хоће да скрену пажњу на објекте у јавној својини, који су услед депопулације напуштени - не користе се, а могли би са врло мало ресурса да буду активирани и да буду центри заједница.

Мештани Покревеника, али и других старопланинских села, са оптимизмом дочекују студенте и професоре, који од 2018.године раде на очувању традиционалне архитектуре.

„Имамо урађен пројекат за прилазни сеоски пут и имамо одрађена 4 пројекта за објекте у јавној својини“, наглашава Славко Костадиновић, председник МЗ Покревеник.

Јован Јеленковић, из села Паклештица додаје: „Када су дошли студенти у село, село је оживело. Родио се такав ентузијазам међу становништвом, сви смо дисали за тај тренутак."

”Циљ је тај да се покаже да постоје неки људи ван села, људи који нису пореклом са Старе планине и из било којих руралних подручја, који имају вољу и жељу да помогну у обнови. И као што видите, ово је некакав омаж свим тим активностима“, истиче Александар Панић, еколошки активиста.

За село Покревеник са свега 20-так становника. Боравак младих људи који имају нове идеје и решења, нада је за будућност и подстек мештанима да не гасе своја вековна огњишта.

уторак, 01. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи