Врање: На нови бизарни тренд међу осмацима реаговала мрежа за борбу против вршњачког насиља

У једној основној школи у Врању међу осмацима је примећено психолошко насиље које се односи на међусобне увреде. У том граду је пре годину и по дана основана Локална мрежа за борбу против вршњачког насиља, која је предузела одређене мере.

То је био изазов, да ученици једне од шест основних школа у граду осмисле по пет увредљивих речи, и да их потом, у школском дворишту, упуте одабраном другу. Како спречити вршњачко насиље, како заштитити малолетника, говорио је за наш програм Ненад Ђорђевић, из Локалне мреже за борбу против врњачког насиља у Врању.

"Ја сам сигуран да у свему томе и те како помаже разговор, у разговору са родитељима налазиће се решење, наравно да је најбоље да то нема неку дубљу позадину, верујемо да нема и управо ти разговвори, то је нека закаснела реакција. То би требало све да се води од најмањих ногу у кући, да то прво раде родитељи, да школа, васпитачи и сви остали и друштво, и надам се да уз укључење свих, родитеља, школе, професора да ћемо и овај проблем решити“, каже Ненад Ђорђевић.

Локална мрежа за борбу против вршњачког насиља постоји годину и по дана.

На питање - какви су резултати до сада, Ђорђевић одговара: "Локална мрежа постоји годину и по дана, али активност рецимо против вршњачког насиља активно могу да кажем, и те како постоји од 2021.године кад се кренуло са радионицама. Укупно од маја месеца до децембра, организовано је 60 радионица, две трибине, да управо на примерима и кроз разговор са децом и са ђацима, разговарамо како превазићи, како не доћи до тих нежељених последица. Најбољи начин борбе против вршњачког насиља јесте да смернице окренемо у супротном правцу, не да малтретирамо друга, него да му помогнемо, не да некоме будемо терет, него да му будемо на помоћи. То је целокупна идеја, целокупног тог акционог тима“.

Ученици кажу да нема вршњачког насиља и да се сви лепо друже. Неки додају: "Нека деца се некада посвађају па то буде вулгарно много“. Мисле да то није у реду, да сви треба лепо да се спријатеље, да не треба да се свађају...

У локалној мрежи против врњачког насиља је и Канцеларија за младе.

Лука Трајковић, из Канцеларије за младе у Врању истиче да млади мисле да вршњачко насиље треба да се смањи, и што се тиче саме идеје да се формира локална мрежа, она је настала од стране младих. Додаје: „Такође троје младих активно учествује у раду мреже, што представља 15 посто у односу на целокупну локалну мрежу. Град је отворио линију где млади могу да пријаве вршњачко насиље, а оно што нас чека у неком будућем периоду је апликација где ће млади и њихови родитељи, анонимно да пријаве врњачко насиље и да виде шта свелокална мрежа ради и све битне информације о тој теми“.

У Локалној мрежи за борбу против врњачког насиља осим локалне самоуправе и Канцеларије за младе су и полиција, судство, тужилатво, Здравствени центар, па и саме школе, њихови тимови.

уторак, 01. октобар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи