Читај ми!

У манастиру Благовештење сећање на патријарха Павла

Девети пут у Чачку се одржава духовно-културна манифестација Дани патријарха Павла.

Манастир Благовешетење Кабларско у Овчар Бањи место је где се Патријарх Павле замонашио. И где је читавог живота долазио. Управо овде на празник Крстовдан већ девет година подсећа се на његове мудрости и живот по Јеванђељу.

„Ми се окупљамо на дан воздвижења часног крста овде на овом светом месту и узносимо те дарове у част патријарха Павла. Ми се тај дан подсећамо на њега на његове дарове на његово богоугодно дело да би поправили себе“, наводи проф. др Драго Милошевић.

Духовно-културна манифестација настала је из дрворезбарске колоније Крст Патријарха Павла. То је посвета крсту који је као искушеник изрезбарио патријарх у манстаиру Вујан. На овогодишњој колонији 15 је резбарених крстова из Србије и Републике Српске. За најбољи рад је проглашен приказ крста Милоша Милинковића из Негришора.

“Резбарим већином минијатуре, а сад овај мало већи рад који сам радио, тако да можда ћу почети овако нешто да радим“, каже Милош Милинковић, дрворезбар из Негришора.

Дани Патријарха Павла се одржавају у Чачку. Такође манифестација има огранке у Кућанцима, родном месту патријарха, као и у Никшићу, Гацку и Призрену.

“Веома је важно да се ту одржавају и академије, духовне, културне вечери, бројна предавања, наступи хорова. Издајемо публикацију посвећену патријарху Павлу манифестација јесте једно предивно сећање на богоугодно дело патријарха Павла, а наше је да се угледамо на њега и да га пратимо на Христовом путу,“ каже Мирослав Петковић, помоћник градоначелника Чачка за друштвене делатности.

Духовни сабор окупља бројне поштоваоце лика и дела Патријарха Павла а први пут су у порти манастира, на отвореном, изложени изрезбарени крстови.

петак, 27. септембар 2024.
29° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи