У Панчеву отворен кафић који запошљава особе са сметњама у развоју

За почетак у кафићу "Звуци срца" радиће десеторо младих. Сви су добродошли и овде се може попити кафа скувана од срца и то бесплатно.

Они љубазно дочекују госте, а у својој радионици праве и слатке колачиће које служе уз кафу.

"Није толико тешко. Мислим да смо тај страх савладали, а који су неки имали, а неки нису. Највише ми се свиђа на овом послу што сам отворен, што сам конкретан и то је то", каже запослени Лазар Сретеновић.

"Ово је врло лепо за нашу децу и за друштво у нашем граду, за Лазу који воли овај посао и своје другове. Дружиће се овде сваког дана, имају и своје радионице и мислим да је ово одлична идеја и велика ствар", оцењује родитељ Антоније Пендић.

Циљ хуманитарне организације "Дечије срце", која је помогла отварање овог радно-окупационог центра, јесте да покаже заједници да и млади људи са сметњама у развоју, ако им дате шансу, могу радно да се оспособе и запосле.

"Због тога смо и покренули "Звуке срца", да би разбили предрасуде у друштву о њима и да они као млади људи са сметњама у развоју разбију предрасуде о себи самима. Грађанство у директном контакту са њима може да види како они функционишу, шта су им навике и какве су им особине, шта добре, а шта лоше стране", наводи директор Хуманитарне организације „Дечије срце" Горан Ројевић.

Локална самоуправа помогла је опремање просторија у центру Панчева и град је сада богатији за један нови инклузивни центар који може бити свима од користи.

"Што се тиче нашег грађанства и нашег града трудимо се да будемо предусретљиви, посебно за популацију из осетљиве групе, јер гледамо да ниједан грађанин не буде усамљен и сам", каже чланица Градског већа задужена за рад, запошљавање и социјалну политику Сања Пталов.

У "Звуцима срца" сви су добродошли и овде се може попити кафа скувана од срца и то бесплатно, јер су запосленима важнији од новца загрљај, осмех и дружење.

 

уторак, 17. септембар 2024.
18° C

Коментари

Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Sažeto od Amazon produkcije
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Odlicna serija
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи