Читај ми!

Колико је суша умањила род кукуруза и шта сејати идуће године

Због вишемесечне суше, која је убрзала зрење свих пољопривредних култура, на југу Србије је увелико у току берба кукуруза, знатно раније него претходних година. Према речима стручњака, недостатак падавина и високе температуре, преполовиле су род, који је на значајним површинама минималан, испод било које рентабилности.

Ни сетва у оптималном року, као ни примена свих агротехничких мера, нису ове године били довољни ратарима на југу Србије, у неравноправној борби са вишемесечном сушом, која је на већини парцела десетковала род кукуруза.

“Неки приноси, од надамо се, максимум да буде четири тоне, имаће парцела, које ће начисто да подбаце, поготово касне ФАО групе зрења, 500, 600, 700”, каже Влада Ристић, ратар и сточар из Доњег Црнатова.

“Почео сам јуче да скидам кукуруз, нешто мало, чисто за почетак и приноси су врло лоши, 3, 3,5, бићу задовољан ако буде 4 тоне по хектару”, каже Ацко Џунов, ратар из Пирота.

Пољопривредници ипак не очекују веће потресе у сточарској производњи, али се надају мерама и препорукама за наредне године.

“Остале залихе од прошле године нешто кукуруза, тако да ћемо, бар што се моје производње тиче, имати довљно за целу годину, имам и мало већу површину”, наводи Влада Ристић, ратар и сточар из Доњег Црнатова.

И пољопривредни стручњаци истичу да смо сведоци све већег утицаја климе на приносе пољопривредних култура, а сличне ситуације очекују и у наредном периоду, чак и чешће него до сада.

“Скраћивањем вегетације, видите, кукуруз је једноставно спаљен, изгорен и онда ту имамо сад и плитко зрно и лакше зрно, слабије наливено”, каже Срђан Видановић, стручни сарадник ПССС у Пироту.

“Морамо ставити акценат управо на начине, како превазићи промене, које се дешавају, како унапредити ту производњу, како је довести до неког нивоа, који ће задовољити потребе”, сматра Снежана Јовић, саветодавац ПССС у Куршумлији.

“За наредну сетвену сезону сејати хибриде са краћом вегетацијом из групе зрења 300, групе зрења 400, који ће ухватити ту влагу почетком маја и у јуну месецу”, саветује Влада Митровић из Института за ратарство и повртарство у Новом Саду.

Пољопривредницима ће врло брзо бити на располагању и резултати овогодишњих огледа водећих домаћих и страних хибрида кукуруза, у изразито екстремној производној години, што ће им бар мало олакшати избор семена за наредне сезоне.

уторак, 10. септембар 2024.
17° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару