Мештани Братинца сами саградили игралиште у двориште школе

Улагање у села деценијама се своди на путеве, фудбал и манифестације, али мештани Братинца код Пожаревца одлучили су то да промене. Ставили су децу у први план и направили им игралиште.

Двориште основне школе у Братинцу напрасно је оживело овог лета када је по први пут постављено игралиште. Сада се свакодневно чује дечија граја у којој сви уживају.

"Деца се упознају, зато што се нека у селу и не знају, јер нигде не идемо. И онда када дођемо овде, њима је супер, друже се и кад идемо да видимо бате и секе, они се радују",каже Сандра Миловановић, мајка двоје деце.

"Она ми каже баба идемо у шетњу, ја кажем идемо да шетамо. Свако вече долазимо овде, ми смо отворили пре него што је требало", наводи бака Милица Станковић.

Идеју о игралишту покренула су двојица тата који су током 2023.године покушавали да га добију од локалне самоуправе, међутим за малог човека то је јако компликована и углавном неуспешна процедура. Са друге стране, како тврде, у месној заједници речено им је да то није приоритет и зато су са мештанима за само шест месеци сакупили новац и купили га сами.

"Било нам је важно пошто у селу има много мештана који су у иностранству и оних који су овде. Деца када крене лепо време у пролеће, немају где да се играју, немају тај безбедан простор за себе, и тако смо дошли на идеју да им обезбедимо",каже Ненад Ивковић, отац троје деце из Братинца.

"Није то нешто пресудно што нема толико деце, али колико год да их има вреди да свако село има тако нешто да има, тако леп објекат, да подстакне потребу за децом, да буде живо", сматра
Дејан Љубомировић, отац једног детета из Братинца.

Деце заиста као и свуда има мало. У школи од првог до четвртог разреда тек шесторо, али сви се слажу да и они имају право да детињство проведу на игралишту.

"Захваљујући овој енергији и несвакидашњој визији ових младих људи, ја сам врло срећна што је и тако мали број деце добио прилику. Нису само ту у питању само школска деца. Мени је драго да је ово школско двориште оживело", каже учитељица Јасмина Митић.

Колико је тешко поставити једно игралиште, Ненад и Дејан дефинитивно знају, али овим подухватом научили су и остале, да подстицање наталитета, значи креирати свет по мери детета.

четвртак, 05. септембар 2024.
30° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару