Читај ми!

У Куршумлијској Бањи - археолози на трагу прве римске бање у Србији

Прва археолошка открића у Куршумлијској Бањи, под надзором Завода за заштиту споменика из Ниша, указују на римско насеље из периода од 2. до 7. века, које би могло бити потенцијално лечилиште. Ако се то потврди, овај локалитет постаће прва римска бања у Србији.

На самом почетку археолошких ископавања у Куршумлијској бањи пронађени су делови два римска објекта.

“Реч је о веома значајним открићима, с обзиром да је један објекат веома луксузан - пронашли смо делове фресака, дакле он је био фреско осликан, затим новчиће који указују на датовање самог локалитета који би оквирно ишао - крај 4. и почетак 5. века. Такође, имали смо и делове римских луксузних стаклених посуда, што указује да је у овој бањи у време римљана боравио и неки имућнији слој Римљана који су овде уживали вероватно у термоминералним водама ове бање”, каже археолог Милан Савић.

Истраживања се обављају у оквиру израде студије заштите археолошког наслеђа и планирања развоја Куршумлијске бање.

“Евидентно је ово један озбиљан атхеолошки локалитет. Нама је план да за почетак урадимо евиденциони лист који ће овај локалитет да стави под заштиту и да се истраживања прошире, не само на ову парцелу него и на остале парцеле где је то могуће и да нам донесу неке нове резултате”, наводи Јасминка Богић из Завода за заштиту споменика културе Ниш.

Досадашњи подаци о археолошком наслеђу у Куршумлијској бањи, пронађени током случајних ископавања и обнове бање, упућивали су на постојање насеља из римског периода. И то не обичног насеља, већ лечилишта.

Први римски налаз у КБ пронађен је крајем 19. века. То је овај камени споменик захвалности воденим нимфама. Њега је у 3. века осликао један римски свештеник након излечења у Куршумлијској бањи.

Природно богатство и лековитост термалних вода и данас привлаче госте из Србије из света.

“С друге стране, обогаћујемо нашу туристичку понуду и пружамо нашим гостима нови доживљај и искуство”, каже Јелена Лазаревић из Куршумлијске бање.

Куршумлијска бања обилује изворима лековитих термоминералних вода, температуре од 14 до 64 степена, који се сврставају у ред најатрактивнијих у Европи.

уторак, 03. септембар 2024.
27° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару