Kако у Новом Саду ради француска компанија Шнајдер електрик

У плану посете председника Француске Емануела Макрона, током његовог боравка у Србији, је и обилазак компаније Шнајдер електрик у Новом Саду, која је један од од лидера у области управљања енергијом и аутоматизацији, а међу најутицајнијијм када је у питању одрживост, и спада међу најзначајније француске инвестиције у Србији.

Своје пословање Шнајдер Електрик у Новом Саду почиње 2002. године, са свега неколико запослених. Данас упошљавају више од 1100 људи, од чега 1000 само у Новом Саду. Ипак, мало позната ћињеница да компанија Шнајдер постоји од прве индустријске револуције, а да је у Србији присутна готово два века.

“Прво смо били снабдевачи српске војске у првом светском рату. На калемегдану имате доста Шнајдерових топова. Шнајдер се после другог светског рата пребацио са челика електричну енергију и регулацију електричне енергије и управљање, а двадесет први век је век софтвера“, наводи Драгољуб Дамљановић, директор Шнајдер Електрик у Србији.

Софтвери за управљање електричним и гасним мрежама, праве се овде, а продају целом свету.

“Софтвер који се прави овде, не прави се нигде другде, и одавде се испоручује у цео свет. Као што видите на мапи иза мене, имамо купце у буквално сваком континенту и наш софтвер управља мрежама од Америке, Јужне Америке до Аустралије и Европе и биће практично једини центар у свету у којем ће се радити софтвери за енергетску транзицију”, истиче Драгољуб Дамљановић. Додаје: "Поред софтвера за управљање електро мрежом и софтвера за управљање соларним панелима – причамо о аутомобилима и њиховим пуњачима, управљање паметним зградама, то ће све ради овде".

На основу уговора који је потписан прошле године, инцијиативу влада Француске и Србије, ова компанија радиће комплетну ревитализацију екектродистрибутивне мреже Србије и свој иновативни софтвер ће инсталирати овде.

“То ће омогућити првенствено смањивање губитака у мрежи, али исто тако ће омогућити лакше повезивање обновљивих извора у мрежу, исто тако повезивање и много више пуњача за електричне аутомобиле који нам сада фале за будућност”, објашњава директор Шнајдер Електрик у Србији.

Ове године запослено је више од 80 нових програмера или инжењера енргетике, а тај број ће се, како обећава, повећавати, јер су наши студент, пре свега са Факултетом техничких наука у Новом Саду, потом електротехничког у Београду и електронског у Нишу, база талената на којој граде будућност компаније. Посету два преседника сматра важном, јер говори о томе колико је ова компанија значајна за развој обе земље.

Драгољуб Дамљановић, директор Шнајдер Електрик наглашава: “Ми смо једна од првих инвестиција великих из ИТ-а у Новом Саду, показали смо свима како може, видите у каквој се згради налазимо, овде смо се уселили пре нешто више од годину дана, настављамо да инвестирамо и настављамо да ширимо свој посао овде. Ова област, како год се ствари буду кретале, врло мало ће бити дотакнута било каквом економском кризом, јер је суштински инфраструктурно везано за све оно што ми хоћемо да променимо у друштву да бисмо могли да преживимо климатске промене и да смањимо њихов утицај”.

Зграда у којој се налазе, осликава мисију компаније, јер се у потпуности ослања на енергију из обновљивих извора. Двадесет одсто од сопствене соларне електране на крову, док осталу енергију купују са енергетским сертификатом.

четвртак, 29. август 2024.
24° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару