Кошаркаш Андреј Бјелић – пут од Чачка до Реал Мадрида

Да је Чачак град кошарке и добрих шутера доказ је и шеснаестогодишњи Андреј Бјелић. Млади Чачанин члан је српске репрезентације и Реал Мадрида. Овог месеца на Европском првенству у Грчкој, за играче до 16 година, проглашен је за најбољег стрелца првенства. Репрезентација Србије освојила је бронзану медаљу.

Са првим корацима уз Андреја Бјелића свакодневно и кошаркашка лопта. Био је међу најмлађим гледациома утакмица у хали крај Мораве са оцем Александром, тренером у чачанском Борцу.

"Од рођења сам имао кош у соби играо са покојним дедом сваки дан баскет у соби, касније кад сам мало порастао направио сам и прави кош у соби тако да од рођења имао то интересовање према кошарци и чим сам порастао довољно ја сам кренуо професионално да се бавим кошарком, наводи Андреј Бјелић, кошаркаш "Реал Мадрида".

Када је избор пао на кошарку Андреј је брзо напредовао. Израстао је у окретног бека, одличног шутера и лидера пионирске екипе Борца. Бележио је и 55 поена по утакмици, а његов таленат запазили су и ФИБИНИ скаути. Тако је од прошле године члан мадридског Реала. И у Шпанији ниже успехе.

"Тата увек каже да може и боље и да може још, али сви су наравно задовољни, сви су ми највећа подршка и сви се наравно радују мојим успесима", истиче Андреј Бјелић, кошаркаш "Реал Мадрида".

Национални тим кошаркаша до 16 година недавно је у Грчкој освојио бронзану медаљу на Европском првенству. Андреј је био један од лидера екипе. Његова сигурна рука и 8 од 9 тројки у четвртфиналу донела је победу против Финске.

Проглашен је за најбољег стрелца првенства са 130 поена, а нашао се и у идеаланој петорци шампионата. Срели смо га на кратком одмору у Чачку, на терену. Сигурно је убацивао лопту у кош уз будно око оца.

"Кажу да из Чачка долазе шутери ваљда због тога. Ту је наравно најбитнији тренинг, цео живот сам провео вежбајући шут, тренирајући шут. Ишао сам као мали, са десет година сам ишао на шутерске тренинге са старијим екипама, водио ме тата са њим. Онда после школе и пре школе стално сам ишао на ватрогасно игралиште или у Гимназију да шутирам, тако да то је највише тренинг и таленат", закључује Андреј.

На кратком боравку у родном граду стигне и да снагу под кошем одмери са млађим братом Луком. Дуели су динаминични, а кошеви се не промашују.


четвртак, 29. август 2024.
30° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару