Ко уништава археолошке локалитете у Србији

Археолошка налазишта у Србији неретко су угрожена због илегалних прекопавања локалитета у потрази за артефактима који се препродају. Свака пљачка локалитета може да наруши историјске податке и уништи културно наслеђе Србије.

Да се врше незаконита археолошка ископавања на локалитету Градац у Калишту код Малог Црнића, у Народном музеју Пожаревца чули су од мештана, јер се то радило толико отворено да је цело село знало.

Саша Живановић, в.д. директора Народног музеја Пожаревац потврђује: "Видео сам да се заиста врше нелегална ископавања. У западном делу парцеле је био ископан ров у дужини 30 метара, дубине у просеку метар и по, негде је било чак два метра и у профилу рова се видео да је уништена архитектура из периода римске доминације".

Ово је трећи пут да локалитет прекопавају лажни археолози. Због чега су поднете две пријаве полицији против н.н. лица. Међутим, кривична пријава од пре месец дана, још увек није ни стигла до основног Тужилаштва, јер полиција и даље прикупља сазнања.

Површински локалитет налази се у приватном власништву и може да се обрађује у циљу пољопривреде. Међутим, све што је испод површине попут руда, у власништву је државе. То се односи и на археолошке локалитете. Иако једна њива изгледа добро изорано, она је више пута раскопавана багером и затрпавана поново.

Браничево као област и округ представља изетно важну целину за нелегалне активности ископавања, пре свега због Виминациума. Откако је тамо отворен Археолошки парк, крађе су мање, али остале локалитете стручњаци све теже могу да заштите. Како кажу, проценат кажњених је готово занемарљив, а и сами се осећају угрожено.

"Већ на петнаестак километара од Виминациума на локалитету Ледерата у Раму, који је такође један важан археолошки локалитет. То утврђење је прекопано као да сте на месецу. Они тамо имају добру позицију, прегледно је. Нико не може да их изненади и раде врло опуштено, годинама. И то је не знам колико пута пријављивано", истиче Дејан Радовановић, в.д директора Регионалног завода за заштиту споменика културе Смедерево.

Званична истраживања станице Муниципијум стручњаци су спроводили у другој половини двадесетог века, а најважнији предмети налазе се у Народном музеју Београда и Пожаревца. Међутим, и оно што је остало испод земље је важан део нашег идентитета и зато треба сви да га чувамо.

уторак, 27. август 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару