У Ковину отворена јединствена изложба фотографија 40 тврђава у Србији

У Центру за културу у Ковину отворена је јединствена изложба „Тврђаве и стари градови на територији Србије", ауторке Светлане Дингарац. Приказане су фотографије и пропратни текстови о 40 тврђава, које је уметница посетила, а међу њима је и ковинска, на обали Дунава.

Своје истраживање о старим тврђавама у Србији Светлана Дингарац почела је 2018. године. Открила је да их има више од 250. Жеља ауторке је била да што више људи упозна наше културно-историјско наслеђе, нарочито млади, и да то буде нека врста њене заоставштине.

"Јер обједињује неколико мојих љубави, а то су љубав према историји, традицији, култури, са једне стране, затим археологији и архитектури" каже Светлана Дингарац, ауторка изложбе.

Светлана је почела то да ради јер је хтела да направи лепе фотографије, а онда је открила нишу, да у целој тој причи нема никог другог ко тако студиозно све то ради“, наводи Милан Живковић, Културни центар Ковин.

Једна од прича односи се и на ковинску тврђаву, која је стара око 3500 година. Настала је у бронзаном добу.

"Затим је била седиште једне римске легије. Ту се налазио град Контрамаргум, преко пута Маргума на ушћу Мораве у Дунав, а касније, за време Угарске, овде је био центар Жупаније" додаје Светлана Дингарац.

Изложба је замишљена тако да се уз фотографије налазе QР кодови, који воде до сајта Тврђаве.рс. Ту се ажурирају подаци о тврђавама које уметница још увек обилази.

„Овде имамо 3 ствари. Овде су постери са текстом, поред је једна одабрана фотографија, артистички лепа и занимљива, и имамо трећу серију, вињете, то су фотографије на којима су људи“, наглашава Милан Живковић, из Културног центра у Ковину.

Изложба ће бити путујућа, проћи ће и кроз друге градове који имају тврђаве, а циљ је да схватимо какво благо имамо и да се покрену институције и обнове многе које су руиниране, као што је то успешно урађено у Голупцу или Раму.

петак, 24. мај 2024.
20° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије