Додиков СНСД освојио власт у више од 70 одсто општина, градоначелници у Бањалуци и Бијељини остају исти

Странка Милорада Додика прогласила је победу у више од 70 одсто општина у Републици Српској. Међутим, у два највећа града у Републици Српској у Бањалуци и Бијељини остају исти градоначелници.

Портпарол СНСД Радован Ковачевић изјавио је да су кандидати те странке на локалним изборима у Републици Српској победили у 47 општина, и у још три са коалиционим партнерима.

''Широм Републике Српске наши кандидати ће да славе. Остајемо спремни да се одупремо свим притисцима како споља, тако изнутра. Овим изборима добили смо потврду да смо на правом путу. Политика Милорада Додика ужива пуно поверење грађана Републике Српске'', рекао је Ковачевић, а пренео РТРС.

Он је претходно изјавио да СНСД може да прогласи победу у Лакташима, Источном Новом Сарајеву и Трнову, где, како је рекао, кандидати за начелнике и градоначелнике из те странке нис имали противкандидате.

Драшко Станивуковић саопштио је да је задржао власт у Бањалуци што је прославио возећи се у отвореном аутобусу центом града.

Новоизабрани градоначелник Бањалуке Драшко Станивуковић рекао је да су резултати и победа изнад његових очекивања. 

"Колико непреспаваних ноћи је иза нас. Целог себе сам дао Бањалуци, која израста у европски град, и почиње да сија и блиста. Данас нема потребе да држим политички говор, јер народ је све рекао. Сви су били на другој страни, ја и народ на победничкој. Хвала сваком човеку који је данас гласао, јер ово је она Бањалука коју желимо", рекао је Становуковић на конференцији за новинаре.

Власт и у Бијељини остаје у истим рукама. Победио је такође досадашњи градоначелник Љубиша Петровић из СДС-а.

Излазност на локалним изборима износила је 47,72 одсто, саопштила је Централна изборна комисија. Резултати из Федерације БиХ спорије пристижу.

Јучерашњи локални избори у Босни и Херцеговини били су осми од проглашења независности 1992. и на њима су се бирали начелници општина и градоначелници градова, као и општинска и градска већа и скупштине у 143 локалне заједнице - 111 општина, 32 града и Брчко Дистрикт, који је посебна административна јединица.

На изборима учествовало је 110 политичких странака, 386 кандидата је за градоначелничке и начелничке позиције. Више од 25.700 кандидата се борило за места у парламентима локалних заједница. Избори су одложени у општинама које су погођене поплавама.

понедељак, 07. октобар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи