Читај ми!

Резерве крви и даље смањене, највише недостају А и 0 крвна група

Мирјана Кнежевић из Института за трансфузију крви каже да су резреве смањене и да посебно недостају А и О крвна група. Најавила је нову кампању, односно акције у средњим школама, са матурантима.

Већ месецима резерве крви нису стабилне, и најчешће покривају потребе тек за дан, дан и по. Током лета, слабији одзив добровољних давалаца је мање-више уобичајен због сезоне годишњих одмора, али ситуација се не поправља ни ових јесењих месеци.

Мирјана Кнежевић из Института за трансфузију каже да су резреве крви смањене, а посебно недостају А и 0 крвна група.

Према њеним речима, Институт за трансфузију крви располаже са резервама за свега дан и по.

"Ми се надамо да ће се у октобру повећати прилив крви, односно одзив давалаца, с обзиром на то да је лето завршено, да су се људи вратили са годишњих одмора. Почела је и школска година, студенти су кренули на факултете и верујемо да су сви аспекти с те стране испуњени, да се људи сете да треба и да дају крв", рекла је Кнежевићева.

Истакла је да би било идеално да се дневно прикупи између 300 и 400 јединица крви.

"Претходне недеље прикупили смо око 1.100 јединица, потребно је између 1500 и 1800.  Велике је потрошња крви, велике су потребе од стране клиника и због тога нисмо могућности да створимо неку стабилнију, односно дугорочнију залиху", рекла је Кнежевићева.

Најавила је да Институт за трансфузију крви ускоро креће са новом кампањом, односно са акцијима у средњим школама, са матурантима.

"Прва акција је у четвртак у Дванаестој београдској гимназији, затим следе акције у ваљевским и шабачким школама, крајем месеца, почетком наредног, крећемо акције са студентима и надамо се да ће ова генерација показати хуманост и помоћи да се резерве крви подигну на мало виши ниво", рекла је Мирјана Кнежевић.

понедељак, 07. октобар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи