Мандић негирао кривицу за тероризам у Црној Гори

У наставку суђење за покушај тероризма на дан избора у Црној Гори 16. октобра прошле године, један од оптужених, лидер Нове Андрија Мандић, негирао је кривицу која му се ставља на терет, тврдећи да је реч о лажном државном удару, који је осмишљен с циљем да се одбрани власт по сваку цену.

Андрија Мандић је, како преноси РТЦГ, на почетку суђења, рекао да неће одговарати на питања тужилаштва, и поново изнео примедбе на америчке заставе у судници.

Судија Сузана Мугоша је Мандића позвала да изјасни о кривичном делу које му се ставља на терет, а он је одговорио: "Наравно да нисам крив."

Навео је да Демократски фронт (ДФ) није планирао преврат у Црној Гори, те да би га, да су то планирали, сигурно извели и да их нико не би зауставио.

"Али га нисмо планирали", навео је Мандић уз тврдњу да иза свега стоје Станко Суботић, Мило Ђукановић и Беба Поповић.

ДФ је, навео је Мандић, промовисао "ненасилни метод борбе".

"Никада нисмо покушали насилним средствима да остваримо политичке циљеве", изјавио је Мандић.

Подсетио је да владајућа ДПС након завршетка избора није имала већину за формирање владе, након чега је ДФ понудио мањинску подршку свим осталим странкама да формирају власт како би развластили ДПС.

"То је понуда која се не одбија. Неко тада у ДПС-у каже 'Ово је опасна понуда, они неће ништа за себе, хоће да нас развласте' и онда се поклапају сви ови детаљи, јуриш на нас, оптужница...", рекао је Мандић.

Лидер Нове је претходно рекао и да не стоје наводи у оптужници да је лидер ДПС-а Мило Ђукановић требало да буде ухапшен у Скупштини Црне Горе, јер је бивши премијер у парламент долазио углавном кад је премијерски сат.

"Сви знају да на дан избора сви резултате чекају у седишту својих странака. Ђукановић је резултате свих избора чекао у седиштву ДПС-а", рекао је Мандић.

Навео је и да воли да иде у Србију и у Русију, а Београд, рекао је, не одваја од Подгорице.

"Имам добре односе са председницима Србије и Републике Српске, и често се тамо састајемо", рекао је лидер Нове.

На питање да ли му је познато да је усвојен закон којим се забрањује одлазак у Русију, Мандић је одговорио да не постоји закон који забрањује одлазак у Русију.

"Није донесен закон којим се забрањује прелазак границе, али ми је одузет пасош", навео је лидер Нове.

Рекао је да сматра да је оптужница намерно писана да би му се нанела политичке штета.

Навео је да не познаје Братислава Дикића, Кристину Христић, Шишмакова, Попова и Славка Никића и запитао: "Какав је то државни удар у којем нема оружја?"

"Чак су и оне праћке довезене након 16. октобра и одржаних избора", рекао је Мандић и додао да је оштећен "самим отварањем овог процеса и потребом да мора да седи сваког дана на овој клупи".

У досадашњем току суђења, оптужени Братислав Дикић, Милош Јовановић, Србољуб Ђорђевић, Кристина Христић, Бранка Милић, Милан Душић, Михаило Чађеновић и Драган Максић негирали су кривицу.

Поступак против Дикића је раздвојен, због његовог упућивања на лечење.

Оптужницом Специјалног тужилаштва обухваћена су и двојица руских држављана, Едуард Шишмаков и Владимир Попов, као и српски држављани Немања Ристић и Предраг Богићевић.

Оптужницом су обухваћени и лидери Демократског фронта (ДФ) Андрија Мандић и Милан Кнежевић, док се поступак против преводиоца ДФ-а Ананија Никића води посебно.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. јул 2024.
28° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару