Читај ми!

Самит Берлинског процеса – немачке дипломате очекују прекретницу; Прибићевић: Важно је да се уопште разговара

Некадашњи амбасадор и саветник Института друштвених наука Огњен Прибићевић каже за РТС да је Берлински процес, чији ће јубиларни самит бити одржан сутра, велики искорак за регион, али да се од политике проширења очекивало више. Немачке дипломате, међутим, сутра очекују својеврсну прекретницу у стварању заједничког регионалног тржишта, јавља дописник РТС-а.

Центар западнобалканских земаља биће сутра у Берлину. Берлински процес, покренут 2014. године као платформа за јачу сарадњу Западног Балкана и Европске уније, обележава десети рођендан. Да ли ће то бити само "прослава" или прекретница на европском путу земаља региона?

Огњен Прибићевић, некадашњи амбасадор у Немачкој и Великој Британији и научни саветник Института друштвених наука, рекао је у Јутарњем програму да је прва и најважнија ствар да се уопште разговара у том формату, после ратова деведесетих година.

"То је велики искорак. Видимо, ту су направљени неки конкретни кораци, посебно кад су у питању млади, дипломе, роминг, мада се он ставља и у контекст и формат неких других организација и пројеката. Али није то мало, имајући у виду оно шта смо имали раније. Оно што је свакако, с друге стране, исто тако тачно јесте да се много више очекивало не само од овог формата него и од проширења", указује Прибићевић.

Берлински процес, према његовој оцени, у суштини је жеља Европе, пре свега Немачке и Француске, да одрже моментум у политици проширења.

Најгора могућа ствар била би када би сукоби у Украјини и на Блиском истоку пролонгирали тај процес, сматра Прибићевић и истиче непостојање стратегије већ најмање две деценије.

"Европа је неки свој врхунац давно прошла, још пре неколико деценија и полако она се налази у једној озбиљној декаденцији, једном озбиљном проблему, са врло битним и великим проблемима. Погледајте само кризу са миграцијама. Погледајте кризу око питања о којима ће сада са Америком бити пуно конфликата, колико се улаже у одбрану, криза система вредности. Али то је све природно и нормално. Цивилизације иду горе-доле. У том смислу, Европа јесте у кризи, али Европа је и даље центар света за све људе", закључује Прибићевић.

Немачке дипломате очекују прекретницу

Јубиларни самит Берлинског процеса се међу немачким дипломатама дочекује са извесном дозом задовољства јер, како каже шефица дипломатије Аналена Бербок, успели су да размрсе чвор у примени Споразума о слободној трговини на Западном Балкану, односно ЦЕФТА споразума, каже дописник РТС-а Ненад Радичевић.

По свему судећи, очекује се и да буде потписано, односно озваничено, још неколико, чак десетак споразума који су протекле три године приштинске блокаде били већ спремљени, али заправо у оквиру ЦЕФТА споразума никад нису реализовани због блокаде Приштине. 

Међу немачким дипломатама се може чути да то неће бити обичан рођендан процеса, него својеврсна прекретица.

Како кажу, то би могло да донесе нови замајац у стварању заједничког регионалног тржишта као степеника ка учешћу целог Западног Балкана у заједничком европском тржишту.

недеља, 13. октобар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи