Дачић у Лианјунгангу: Србију и Кину везује челично пријатељство исковано интензивном сарадњом и поверењем

Потпредседник Владе Републике Србије и министар унутрашњих послова Ивица Дачић поручио је на Глобалном форуму о сарадњи у области јавне безбедности у Лианјунгангу, у Народној Републици Кини, да је ова конференција показатељ да је Кина спремна да, у новом, мултиполарном свету, преузме улогу једног од светских лидера у области безбедности, саопштио је МУП.

Како је нагласио министар Дачић, Републику Србију и Народну Републику Кину везује челично пријатељство исковано интензивном економском сарадњом, међусобним поверењем и разумевањем у питањима од највишег националног и стратешког интереса обе земље.

"Република Србија у условима светске нестабилности одлучно је изабрала даље јачање сарадње с доказаним пријатељем – Народном Републиком Кином", поручио је министар Дачић, подсетивши да је Република Србија кроз бројне пројекте више од деценије активни учесник иницијативе "Појас и пут".

Министар Дачић је, како се наводи у саопштењу МУП-а, подсетио да је ове године у мају Република Србија имала посебну част да угости председника Народне Републике Кине Си Ђинпинга.

"Председник Си Ђинпинг имао је прилику да се увери да ужива велику популарност међу српским народом, као и да постоји константна и снажна подршка иницијативи 'Појас и пут'", казао је министар Дачић и истакао да је Републици Србији веома важна подршка Народне Републике Кине по питању територијалног интегритета јужне покрајине, Косова и Метохије.

Он је подсетио да су председник Србије и НР Кине Ђинпинг потписали Заједничку изјаву о продубљивању и подизању свеобухватног стратешког партнерства и изградњи заједнице Србије и Кине са заједничком будућношћу у новој ери, која сада представља највиши стандард у билатералној сарадњи наших пријатељских земаља.

"Овим документом се, између осталог, предвиђа и подршка Републике Србије Глобалној безбедносној иницијативи. Желим да истакнем да ова иницијатива говори о концепту безбедности, на начин који је нашој земљи, нашем народу, близак, јасан и разумљив. Више пута смо као народ патили и трпели јер су одређени центри моћи или терористичке организације покушале да остваре своје интересе насиљем, науштрб живота и безбедности наших грађана. Из свега смо изашли снажнији и свеснији слабости постојеће глобалне безбедносне структуре. Изналажење једног свеобухватнијег приступа безбедности у којем је безбедност заједничка, а не супротстављена, може да допринесе безбеднијем свету", поручио је министар Дачић.

"МУП Србије спреман да пружи подршку развоју Глобалне безбедносне иницијативе"

Како је истакао министар Дачић, Министарство унутрашњих послова Републике Србије је спремно да пружи подршку развоју Глобалне безбедносне иницијативе, коју је предложила Народна Република Кина.

"Наша земља се у међународним односима залаже за принципе које ова иницијатива подржава. Република Србија константно инсистира на придржавању принципима Уједињених нација, као и на поштовању суверенитета и територијалног интегритета свих земаља. Безбедност је увек била и остаће комплексно питање. Стога прихватање безбедносних питања свих земаља као легитимних и мирно решавање спорова између земаља и актера кроз дијалог је циљ којем треба тежити", рекао је Дачић.

Такође, министар Дачић је подсетио и да су Република Србија и НР Кина у области јавне безбедности, на нивоу два министарства потписале више правних споразума, као и да су потписаним актима омогућене заједничке полицијске патроле у туристичким подручјима, бројни заједнички тренинзи, обуке и размена искустава.

"У контексту концепта „заједничке безбедности", истичем да транснационални криминал који укључује трговину људима, трговину оружјем и опојним средствима као и „прање новца" из године у годину постаје све комплекснији и организованији. Претходних година, на територији Србије, било је више кривичних дела извршених од стране организованих криминалних група и она су у значајној мери расветљена. Показали смо да нећемо дозволити да било српски, било кинески држављани у Републици Србији наносе штету кинеским држављанима који мирно живе и раде у Републици Србији", рекао је Дачић.

Он је подсетио да је имао прилику да се састане са државним саветником Сјаохонгом са којим је разговарао на тему безбедности у свету, као и да ове недеље у Гуангџоу почињу треће по реду заједничке полицијске патроле српске и кинеске полиције и друга заједничка вежба специјалних јединица.

"Подизање безбедности туриста од посебног значаја"

Министар Дачић је нагласио да је подизање безбедности туриста, од посебног значаја откако расте број заједничких економских пројеката од којих су многи капитални, као и број директних авио-летова.

"Република Србија активно ради на унапређењу свих видова међународне сарадње и стварању безбедног амбијента како за грађане, тако и за економскe послове. Република Србија придаје велики значај развоју економског амбијента, као једног од безбедносних темеља", поручио је министар Дачић и подсетио да ће Београд бити домаћин EXPО 2027.

Овом приликом, министар Дачић је нагласио да су доласком кинеских компанија као што су Зиђин, Хбис, CMEC, Шандонг, Коско, Хуавеи, Сјингjу у Републику Србију, покренути заједнички српско-кинески економски пројекти који су убрзали развој региона у Републици Србији.

"И даље ћемо наставити да са нашим кинеским пријатељима спроводимо заједничке пројекте, али и да учимо о методама унапређења безбедности на брзим пругама, да активно сарађујемо у области сузбијања транснационалног криминала и да, у пријатељској и искреној атмосфери, разговарамо о нашим даљим корацима", навео је Дачић.

Према његовим речима, Министарство унутрашњих послова Републике Србије препознало је значај изградње безбедносног коридора на новом економском путу свиле и значај сарадње са земљама на траси иницијативе Појас и пут.

"Министарство јавне безбедности Народне Републике Кине, у Министарству унутрашњих послова има партнера који разуме да се јавна безбедност једне земље може остварити само међусобним уважавањем безбедносних интереса, поштовањем суверенитета и територијалног интегритета. Министарство унутрашњих послова Републике Србије, кроз постојеће механизме сарадње, остаје поуздан партнер у унапређењу сарадње са свим земљама. Република Србија је стуб мира и сигурности у комплексном региону југоисточне Европе. Чврсто смо опредељени да пружимо пун допринос стабилности у региону и у свету. Желимо да будемо део решења и да, уз максималан напор, солидарно преузмемо одговорност", закључио је министар Дачић.

понедељак, 09. септембар 2024.
26° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару