Потпредседник Владе Казахстана у Београду, потписан споразум о трговинско-економској сарадњи

Председник Владе Србије Милош Вучевић састао се са потпредседником Владе Казахстан Сериком Жумангарином, са којим је разговарао о унапређењу сарадње две земље и будућим заједничким пројектима. Дачић и Жумангарин потписали споразум о трговинско-економској сарадњи.

Премијер Вучевић је указао на одличну сарадњу Србије и Казахстана у области пољопривреде и војно-техничке и војно-економске сарадње, додајући да и у овим областима постоји простор за даље унапређење сарадње, саопштено је из Владе Србије.

На састанку су, како је истакао Вучевић, отворене многобројне теме у циљу даљег развоја сарадње, а на чијој ће се реализацији радити до скорашњег сусрета председника две земље, Александра Вучића и Касима Жомарта Токајева.

Вучевић је потпредседнику Владе Казахстана захвалио на подршци територијалном интегритету Србије, као и на уздржаном ставу Казахстана приликом гласања о Резолуцији о Сребреници и разумевању да тај акт не доноси ништа добро на овом простору.

Вучевић је изразио уверење да ће даљи рад у оквиру заједничке Међувладине српско-казахстанске комисије за трговинско-економску сарадњу, која је данас заседала у Београду, бити плодоносан и да ће две земље наставити да чувају, негују и унапређују одличне билатералне односе.

Жумангарин је изразио уверење да ће ова комисија дати нови импулс трговинско-економској сарадњи две земље, као и да ће Србија и Казахстан наставити одличну војну сарадњу и сарадњу у области пољопривреде.

Жумангарин је најавио да ће Казахстан учествовати на специјализованој изложби Експо 2027 у Београду, наводећи да Казахстан има одлично искуство када је у питању ова изложба, будући да је Астана била домаћин специјализоване изложбе 2017. године.

Вучевић је захвалио Жумангарину на потврди присуства, наводећи да ће искуства Казахстана у организацији ове изложбе бити драгоцена за Србију.

Дачић и Жумангарин потписали споразум о трговинско-економској сарадњи

Потпредседник Владе и министар унутрашњих послова Ивица Дачић и Серик Жумангарин потписали су Протокол са Трећег заседања Међувладине српско-казахстанске комисије за трговинско-економску сарадњу и истакли значај даљег унапређења билатералних односа, као и ширења трговинских, економских и инвестиционих веза две земље.

Захвалио је Казахстану на принципијелној подршци коју пружа Србији свих ових година, када је реч, како је рекао, "о нашем територијалном интегритету и суверенитету, када је реч о КиМ, као и њиховом уздржаном гласању када је била тема Сребреница на дневном реду Генералне скупштине Уједињених нација".

Додао је да Србија уважава државне и националне интересе Казахстана и додао да са великим задовољством очекујемо да након посете председника Александра Вучића Казахстану, да и председник Казахстана Касим Жомарт Токајев до краја године посети нашу земљу на позив председника Вучића.

"То би била круна наших политичких односа и великих постигнућа за развој наших билатералних, политичких, економских и свих других односа", рекао је Дачић и нагласио да је прошле године спољно трговинска размена две земље износила око 440 милиона долара, што је био највиши износ у последњих десет година, као и да је већ у првих седам месеци ова размена износила око 338 милиона долара.

Он је нагласио да је важна и размена искустава у вези са Експом зато што је Астана била једна од најуспешнијих домаћина Експа пре више година.

"Имајући у виду да је то манифестација за коју се Србија јуначки изборила да буде домаћин 2027. од великог значаја ће бити наше добре припреме да та манифестација између осталог, буде додатни фактор нашег економског развоја овде унутар Србије", истакао је Дачић.

Жумангарин: Пољопривреда покретач економије Србије и Казахстана

Потпредседник Владе Казахстана оценио је веома успешно редовно заседање Међувладине комисије између Србије и Казахстана и истакао да две државе имају око 30 година беспрекорних трговинских односа.

"Разговарали смо о питањима трговинско-економске сарадње. Постоји велики потенцијал развоја и ми смо данас истакли оно што би се могло проширити, пре свега узајамна кооперација у индустријској сфери", изјавио је Жумангарин.

Он је нагласио да су односи између националних компанија, као и војно-техничка сарадња добри, као и да је пољопривреда покретач економије Србије и Казахстана.

Такође, указао је да је логистика још један важан покретач даљег развоја трговинско-економских односа.

"Казахстан има довољно стабилну транзитну руту, и копнену и железничку и хтели бисмо да пружимо нашим колегама предности коришћења те руте. Велики посао одрађен је у социјалној сфери радног законодавства, а велики посао се ради у области здравства и образовања", закљућио је Жумангарин.

четвртак, 05. септембар 2024.
29° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару