Живот под репресијом, свакодневница Срба на северу КиМ

Јучерашња акција тзв. косовске полиције на северу КиМ наставак је претходних, а оне трају две године. У мају прошле године извршен је упад у зграде локалне самоуправе у Звечану, Лепосавићу и Зубином Потоку. Пре тога, Влада у Приштини је затворила просторије Привремених општинских органа у Штрпцу, на Гори код Драгаша, затим у Клини, Истоку, Гораждевцу код Пећи. Срби на северу били су приморани да најпре замене српске аутмобилске таблице, а онда и возачке дозволе. У међувремену је забрањен динар, па су затворене и српске банке, српска пошта, филијале Народне банке Србије.

Прошлог месеца власти у Приштини забраниле су и затвориле експозитуре Поште Србије на северу. Овог месеца отвориле су канцеларије исте службе под својом контролом. Тврде да пошиљке из косовских средина могу у централну Србију, али, на пример, преко Скопља.

"Ситуација је врло лоша, без икакве интеграције се ради потпуна албанизација, кроз маркете, поште. Са једне стране гасе се институције које су функционалне за 95 процената становништва, а са друге стране се инсталирају институције које су буквално неефикасне и некорисне становништву на северу", каже.Душан Радаковић, политички аналитичар.

Тврдње власти да се се великим присуством полицајаца на терену, обавезном заменом најпре српских таблица, а сада и возачких дозвола, увођењем других служби олакшава живот, Срби на северу називају репресијом, која не престаје.

На њу, готово свакодневно указује група младих политичких активиста, којима је пиштаљка постала средство исказивања незадовољства.

"Сметају нам хапшења под измишљеним оптужницама, сметају нам хапшења после 20 година од наводно почињених злочина, смета нам утеривање страха у кости сваком Србину кога полиција заустави, разговара се искључиво на албанском, правећи се како не знају српски. Смета нам исељавање наших грађана од стране централних институција у Приштини, смета нам што изађемо увече у град и не знамо да ли смо безбедни", каже Стефан Вељковић, потпредседник Српске демократије.

Следећи изазов за безбедност Срба на северу може да буде отварање моста на Ибру.

Данашњим вишесатним распоређивањем и кордоном карабињера на мосту, демонстрирана је спремност Кфора да може да делује.

Нови моменат у политици Приштине према северу је и најава градње 200 кућа за повратак Албанаца и свих других, сем Срба.

"Мислим да је то једна јако снажна дискриминаторна политика из Приштине и уклапа се у све оно што ради у задње две године, а то је насилна интеграција севера КиМ и ја се бојим промене етничке слике на северу, јер се мени чини да присуствјемо краткорочним манифестацијама једне дугорочне политике", каже Миодраг Маринковић, политички аналитичар.

Циљ је додаје наш саговорник, укидање афирмативних права српске заједнице, пре свих у парламенту где Срби имају право вета на промену Устава и одређених закона.

До парламентарних избора на Косову и Метохији фебруара следеће године, Срби ће бити у фази колективног ишчекивања евентуално нових изненађења власти у Приштини. Како би опстали, Срби су до сада су били принуђени да се прилагођавају.

недеља, 01. септембар 2024.
28° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару