Читај ми!

Упад у објекте Поште Србије у четири општине на северу КиМ

Припадници такозване косовске полиције и инспектори за комуникације упали су у девет објеката Поште Србије у Митровици, Звечану, Зубином Потоку и Лепосавићу. Како је саопштено, акција је уследила "због провере да ли експозитуре поште раде са или без лиценце надлежне агенције у Приштини". Петар Петковић: Упадом у поште на северу КиМ Курти директно провоцира ратни сукоб.

“Након информације добијене од Регулаторног тела за електронске и поштанске комуникације (АРКЕП) да постоје привредни оператери који послују на територији Косова без лиценце и нису регистровани, полицијске јединице су отишле да провере ову информацију. Информација се показала тачном, полиција је одмах обавестила тужиоца и настављамо по његовим овлашћењима", навео је заменик командира полиције у региону Север Ветон Ељшани.

Власти у Приштини су уз помоћ полиције и мају ове године затвориле шест објеката Банке Поштанске штедионице Србије и Народне банке Србије у четири општине на северу КиМ.

Петковић: Курти директно провоцира ратни сукоб

Директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић изјавио је да је тзв. косовска полиција у координисаној и противправној акцији, једнострано и мимо свих споразума упала и запосела просторије Поште Србије у Лепосавићу, Косовској Митровици, Звечану и Зубином Потоку.

Петковић је истакао да упадом тзв. косовске полиције у просторије Поште Србије у све четири општине на северу КиМ, као и у просторије Трезора Поштанске штедионице у Лепосавићу, премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти директно провоцира ратни сукоб и очигледно је да жели да изазове сукобе на терену по сваку цену, а све наочиглед међународне заједнице.

"Реч је о новој кризи у режији Аљбина Куртија који на овај начин хоће да протера све Србе са Косова и Метохије ускраћујући им сва основна људска права, застрашујући их и плански им онемогућавајући нормалне услове за живот", навео је Петковић у саопштењу.

Он је указао да је на делу брутално кршење споразума и да је ова акција Приштине изведена супротно споразуму о телекомуникацијама из 2015. године, у коме се јасно каже да ће се сва питања поштанских услуга решавати искључиво у оквиру дијалога.

"Конкретно, Акционим планом о телекомуникацијама из 2015. године договорено је у тачки 5. да су се обе стране сагласиле да ће о поштанским услугама разговарати у каснијој фази дијалога", навео је Петковић.

Он је додао да се, након укидања динара и затварања филијала Поштанске штедионице, Курти обрушио на функционисање Поште Србије, желећи да Србе остави без икаквих средстава за живот, а раднике на улици.

"Нека се међународна заједница дозове упамет, јер док се они огласе и предузму кораке из своје надлежности на простору Косова и Метохије како би зауставили Куртија у његовом рушилачком походу, сви Срби ће или бити протерани или похапшени, а све тековине и договори из дијалога згажени и поништени. Ако је то оно што желе и што нам поручују својим пасивним ставом, нека нам тако јасно и кажу", истакао је Петковић.

"Још један пример противрапвног деловања Приштине, међународни актери да реагују"

Министарство информисања и телекомуникација саопштило је да је упад тзв. косовске полиције у јединице поштанске мреже ЈП "Пошта Србије" на северу КиМ још један у мноштву примера демонстрирања отворене силе и противправног деловања привремених институција самоуправе у Приштини које за циљ имају трајни прогон преосталог српског и другог неалбанског живља на подручју КиМ.

Министарство је у саопштењу најоштрије осудило најновију координисану и противправну акцију тзв. косовске полиције, истичући да очекује да релевантни међународни актери реагују у најкраћем року и заштите елементарна људска и грађанска права српског и другог неалбанског живља на КиМ.

понедељак, 05. август 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару