Читај ми!

Упад у просторије Поште Србије у четири општине на северу КиМ, затворено девет објеката

Припадници такозване косовске полиције и инспектори за комуникације затворили су девет објеката Поште Србије у Косовској Митровици, Звечану, Зубином Потоку и Лепосавићу. Како је саопштено, акција је уследила "због провере да ли експозитуре поште раде са или без лиценце надлежне агенције у Приштини". Приведени директор радне јединице на КиМ Иван Милојевић и његови сарадници, са налогом да се сви поново сутра јаве на додатно саслушање, рекао в. д. директора Поште Зоран Анђелковић. Петар Петковић: Упадом у поште на северу КиМ Курти директно провоцира ратни сукоб.

Такозвана косовска полиција затворила је девет објеката "Поште Србије" у четири општине на северу Косова и Метохије, потврдио је заменик командира полиције у региону Север, Ветон Ељшани.

"Полиција је пломбирала објекте поште, нико није од радника није ухапшен. Заплењена је документација са печатима, а даљу истрагу ће спроводити тужилац и инспектори за сузбијање економског криминала”, навео је Ељшани у изјави медијима.

Претходно је рекао да експозитуре Поште Србије немају лиценцу за рад на северу КиМ.

"Након информације добијене од Регулаторног тела за електронске и поштанске комуникације (АРКЕП) да постоје привредни оператери који послују на територији Косова без лиценце и нису регистровани, полицијске јединице су отишле да провере ову информацију. Информација се показала тачном, полиција је одмах обавестила тужиоца и настављамо по његовим овлашћењима", навео је Ељшани.

Власти у Приштини су уз помоћ полиције у мају ове године затвориле шест објеката Банке Поштанске штедионице Србије и Народне банке Србије у четири општине на северу КиМ.

Анђелковић: Приведени директор радне јединице и сарадници - сутра додатно саслушање

Вршилац дужности директора ЈП "Пошта Србије” Зоран Анђелковић, изјавио је да је упадом тзв. косовске полиције у девет пословница Поште Србије у четири општине на северу Косова и Метохије настављен систематски терор над српским већинским становништвом у тим општинама.

Анђелковић је навео да је тзв. косовска полиција упала у пословнице Поште Србије Лешак, Зубин Поток, Лепосавић, Сочаница, Бањска, Звечан, Косовска Митровица 1, Косовска Митровица 2 и Косовска Митровица 3 и да су привели директора радне јединице на КиМ Ивана Милојевића и његове сараднике, са налогом да се сви поново сутра јаве на додатно саслушање.

Анђелковић је навео да је разговарао са директором Канцеларије за КиМ Петром Петковићем и директором Радне јединице "Косово и Метохија” Иваном Милојевићем и истакао да ће "Пошта Србије", уколико се затворе њене пословнице, предузети све неопходне кораке и наћи начине да и даље буде на услузи и помогне нашем становништву на КиМ и побрине се за социјални статус 256 запослених и њихових породица.

Анђелковић је нагласио да овај чин представља најбруталније насиље, кршење међународног и основних људских права, угрожавање безбедности запослених и корисника и апеловао на све међународне институције да одлучно стану на пут новом безумљу, саопштило је Јавно предузеће "Пошта Србије".

"Режим Аљбина Куртија већ дуже време спроводи терор над српским народом на Косову и Метохији као свеобухватни план различитих метода притисака, претњи и уцена, са циљем да се застраше Срби, на Косовском поморављу јуче, данас у све четири општине на Северу Косова и Метохије упадом са дугим цевима, уз подршку земаља Квинте", навео је Анђелковић.

Указао је да је реч о новом незапамћеном терору над српским народом, појединцима и привредним субјектима који су од интереса за живот српског народа на КиМ, уз раније укидање динара и платног промета, претходне нападе на Банку Поштанска штедионица и сада на Пошту Србије, на српски народ и све оно што представља окосницу иоле нормалног живота за Србе на КиМ.

"Ово је последња у низу једностраних акција које руше споразуме постигнуте у оквиру дијалога и спречавају процес нормализације односа. Они не само да не желе да формирају Заједницу српских општина и помогну да српски народ нормално живи, већ поништавају све договоре насиљем и дугим цевима", истакао је Анђелковић.

Петковић: Курти директно провоцира ратни сукоб

Директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић изјавио је да је тзв. косовска полиција у координисаној и противправној акцији, једнострано и мимо свих споразума упала и запосела просторије Поште Србије у Лепосавићу, Косовској Митровици, Звечану и Зубином Потоку.

Петковић је истакао да упадом тзв. косовске полиције у просторије Поште Србије у све четири општине на северу КиМ, као и у просторије Трезора Поштанске штедионице у Лепосавићу, премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти директно провоцира ратни сукоб и очигледно је да жели да изазове сукобе на терену по сваку цену, а све наочиглед међународне заједнице.

"Реч је о новој кризи у режији Аљбина Куртија који на овај начин хоће да протера све Србе са Косова и Метохије ускраћујући им сва основна људска права, застрашујући их и плански им онемогућавајући нормалне услове за живот", навео је Петковић у саопштењу.

Он је указао да је на делу брутално кршење споразума и да је ова акција Приштине изведена супротно споразуму о телекомуникацијама из 2015. године, у коме се јасно каже да ће се сва питања поштанских услуга решавати искључиво у оквиру дијалога.

"Конкретно, Акционим планом о телекомуникацијама из 2015. године договорено је у тачки 5. да су се обе стране сагласиле да ће о поштанским услугама разговарати у каснијој фази дијалога", навео је Петковић.

Он је додао да се, након укидања динара и затварања филијала Поштанске штедионице, Курти обрушио на функционисање Поште Србије, желећи да Србе остави без икаквих средстава за живот, а раднике на улици.

"Нека се међународна заједница дозове упамет, јер док се они огласе и предузму кораке из своје надлежности на простору Косова и Метохије како би зауставили Куртија у његовом рушилачком походу, сви Срби ће или бити протерани или похапшени, а све тековине и договори из дијалога згажени и поништени. Ако је то оно што желе и што нам поручују својим пасивним ставом, нека нам тако јасно и кажу", истакао је Петковић.

"Још један пример противрапвног деловања Приштине, међународни актери да реагују"

Министарство информисања и телекомуникација саопштило је да је упад тзв. косовске полиције у јединице поштанске мреже ЈП "Пошта Србије" на северу КиМ још један у мноштву примера демонстрирања отворене силе и противправног деловања привремених институција самоуправе у Приштини које за циљ имају трајни прогон преосталог српског и другог неалбанског живља на подручју КиМ.

Министарство је у саопштењу најоштрије осудило најновију координисану и противправну акцију тзв. косовске полиције, истичући да очекује да релевантни међународни актери реагују у најкраћем року и заштите елементарна људска и грађанска права српског и другог неалбанског живља на КиМ.

понедељак, 05. август 2024.
28° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару