Читај ми!

Вучић за РТС пред посету Макрона: Куповина "рафала" није питање цене, већ одређених гаранција

Председник Србије Александар Вучић је пред посету француског председника Емануела Макрона Београду за РТС рекао да ће с њим разговарати о веома битним питањима, као и да се још разговара о куповини авиона "рафал" и да више није питање цена, већ одређене гаранције. Напоменуо је да је срећан због повећања минималне зараде, јер то показује бригу о људима, баш као и ниже цене за 81 производ. Говорећи о ископавању литијума, Вучић је поручио да се залаже за отварање широке дебате, па да се онда боримо за истину, каква год да је. Најавио је да ће већ од следеће недеље почети да обилази све подрињске општине.

Први пут од 2018. године су се синдикалци и послодавци договорили о висини минималне цене рада. Том договору посредовала је Влада, а осим о новцу, у Палати Србија се разговарало о литијуму са научним тимом и то све док трају последње припреме за дочек председника Француске Емануела Макрона

Председник Србије Александар Вучић рекао је за РТС да је, осим председника Владе Милоша Вучевића и министра финансија Синише Малог који су водили разговоре са синдикалцима и послодавцима, и он био у контакту с тим људима и да су поставили одређене циљеве.

"Да би послодавци прихватили, ви морате да олакшате послодавцима, зато пођете са 25.000 до 28.432 неопорезованог дела дохотка, да им то подигнете, односно да им спустите обавезе, а да им ту границу подигнете. Истовремено, морате да разумете да је жеља синдикалаца и радника увек да примања радника буду већа, разумљиво, за то се боре, због тога постоје и они су се жестоко борили, али мислим да је немогуће да, у условима у којима подижете минималну плату за 13,7 одсто, радници буду незадовољни. Знате, да повећамо и за 200 посто, неко ће рећи – па слабије живимо него у Данској. Па да, али не можете за 10 или 20 година да надокнадите претходних 300 или 400 година, али убрзано се приближавамо и убрзано то надокнађујемо", рекао је председник Вучић.

Истакао је да је веома срећан због повећања минималне зараде, јер то показује бригу о људима и бригу о сиромашнима и да је то важна вест. Вучић је напоменуо да су вођени разговори са трговинским ланцима о смањењу цена, пошто је то, како је рекао, страшно важно.

"Нема никакве сумње да велики број највећи део свог новца и својих примања троши на оно што су основне потрепштине. Ми смо направили читаву корпу, видећете како ће то сутра занимљиво да изгледа. Ја предлажем, пошто су мене, ни кривог ни дужног назвали 'Паризер' због 18 производа, сутра да Милоша (Вучевића) и Тому (Томислава Момировића) назову 'Персил' или 'Јухор паштета'", рекао је Вучић.

Ниже цене за шампоне, прашак за веш, јогурт, воће и поврће...

Председник је напоменуо да ће се на списку наћи 81 производ.

"Све што помислите – воће, јабуке које су биле скупе, рецимо, идемо на веома ниске цене. Навешћу вам један пример. Јухор паштета, која је добра паштета, која кошта рецимо 55 динара, 54,9, најниже што је била на акцијским ценама је 40, сада ће ићи на 37 динара", истакао је Вучић.

Додао је да ће се на списку наћи широка палета производа – од чајних кобасица, шампона, прашка за веш, јогурта, воћа, поврћа, свега што је, како је истакао, потребно за људе. Акција ће, како је рекао Вучић, трајати од 1. септембра до 31. октобра, јер су то тешки месеци, баш као и јануар, када ће пензионерима бити исплаћена увећана децембарска пензија.

"Овим мислим да подижемо и ту стопу одговорности код трговаца, али јасно показујемо колико нам је стало да они сиромашнији, они људи ниже средње класе и средње средње класе могу са лакоћом да преброде овај период, ако не са лакоћом, оно свакако да могу да приуште пристојан и достојанствен живот", истакао је Вучић, додавши да је задовољан палетом производа који ће се продавати по нижој цени.

Вучић је навео да мисли исто што и економиста Милтон Фридман, да ограничење цена није лек за инфлацију, али је истакао да је на повећање инфлације у претходном периоду утицало, пре свега, повећање цене нафте.

"Да ли ви можете инфлацију да држите под контролом тако што ћете вештачки да држите цену? Не можете. Хоћете да вам објасним зашто? Кад год смо то покушали да урадимо долазило би до несташице и стварања вештачких залиха одређених производа. Сећате се оне кризе са шећером? Мангупи се скупе, ми смо ставили ниску цену, они држе по магацинима, неће да изађу на тржиште. Ја сад гледам једне податке овде на улазу, на излазу их не видим и видим да имамо шећера колико хоћете, а онда неки једва дочекају, па још и психолошки вам направе проблем, па кажу, несташице су велике и ви имате страшан проблем, не знате шта да радите, а шећера има колико хоћете", рекао је председник Вучић.

Додао је да постоје приватни произвођачи и трговци који желе да зараде свој новац и да их не можете избацити из ланца, а да је акција спуштања цена пре свега брига и пажња о људима која ће малим делом утицати на тренутно смањење инфлације, али да се то дугорочно решава.

О литијуму: Да отворимо широку дебату, а онда да се боримо за истину, каква год да је

Говорећи о данашњем састанку са научницима из различитих области о ископавању литијума, председник Србије је рекао да од њих тражи да поступају по својој савести и у складу са својим знањем и образовањем.

"Ја тражим да се питају они људи који то знају и да се боре. Да се боре за било који свој став, али да се боре. То је страшно важно. Не то, па држава има обавезу да ме плати, па има држава обавезу да те плати, али ви сви имате обавезу да радите и да се борите за државу. Што бих ја био будала и што бих био луд да идем да се борим, две и по године пред крај свог мандата, да се не додворавам људима, па најлакше је, ево бићу херој. Рећи ћу, склоните се и не треба нам литијум. А шта ћемо онда? А шта ћемо онда за пет година, за десет година? Неко мора да размишља о будућности, а не о свом мандату", истакао је Вучић.

Напоменуо је да је данас чуо много аргумената и много добрих примера и добрих ствари.

"То су били људи из наших института, са наших факултета и геолошке струке, и рударске струке, и грађевинске струке, и хемије, и физике, и физичке хемије, и председник Српске академије наука и уметности. Сви су били ту. И договорили смо се да наставимо да разговарамо, да отворимо широку дебату. Имамо времена, нема никаквих одлука у наредном периоду. Да отворимо прво разговоре, широку дебату, а онда да се боримо за истину, каква год да је. И рекао сам људима – не тражимо ми од вас да се ви повинујете нечијем ставу државе, рецимо због економије, због великог раста, великих плата, што је свакако чињеница. Не, молим вас. Ви нам реците шта је то што мислите, ми ћемо да поштујемо ваш став. Само тражимо од вас да грађански храбро изађете и кажете, а не да подилазите маси или било коме другом, зато што не желите да будете нападнути на друштвеним мрежама, не желите да будете проказани у неком од медија", рекао је Вучић.

Истакао је да нема проблем да он буде најнападанији човек и поновио да моли научнике да покажу грађанску храброст, пошто је потребно њихово знање.

"Ви га имате, ми га немамо. Дајте нам то ваше знање, за које сте плаћени, помозите својој земљи, помозите свом народу и ништа више од тога", рекао је Вучић и додао да је код њих видео велику енергију и велику жељу да Србија напредује.

"Све подрињске општине ћу да обиђем од следеће недеље"

Председник је навео да ће већ од следеће недеље боравити у Подрињу.

"Све подрињске општине ћу да обиђем из више округа. Дакле, обићи ћу и део Колубарског округа, обићи ћу и део Златиборског округа, дакле Бајину Башту, све до Костojeвића, Бачеваца и Рогачице. Обићи ћу и Љубовију, наравно, обићи ћу највећи део Мачванског округа, можда без Шапца, али сва ова друга мања места. Дакле, од Коцељеве, Богатића, Владимираца, Малог Зворника до, разуме се, Лознице, Крупња. Дакле, Рађевину, Јадар, све ћу да обиђем", рекао је Вучић.

На питање да се појавила вест да је у Чилеу након много година ископавања почело да улеже земљиште и да ли постоји студија која може да утврди све последице, председник је рекао да је управо то била једна од данашњих тема.

"Ми смо имали, не заборавите, фабрику винил хлорида недалеко од Сплита. И данас имамо фабрику у Прахову, која је тежи и већи проблем од овога, али када чврсто контролишете ствари, онда тај проблем немате. Ми смо имали фабрику никл-кадмијумских батерија у Гњилану у Србији. Знате шта је то, каква је то бомба у односу на ово о чему причамо? На шта су теорије завере почеле да се шире ненормалном брзином, али да не бих ја говорио шта су закључци о томе, баш је била једна од тема слегање земље, клизишта и тако даље, па су људи рекли да се то великом лакоћом решава, као и за употребу сумпорне киселине. Ми данас користимо милион тона сумпорне киселине само на једном месту у Србији. Па то морате да имате. Ми метанол користимо у 'МСК' у Кикинди и још се боримо да нам 'МСК' ради, где је пет милилитара смртоносно. Али строго контролисани услови, то морате да радите. Немојте да бежите од хемије, немојте да бежимо од науке, него да идемо напред и да гурамо земљу напред", нагласио је Вучић.

"За нас је важно да са Макроном разговарамо о веома битним питањима"

Упитан да ли очекује да се ситуација са мостом на Ибру у Косовској Митровици промени након сутрашње посете француског председника Емануела Макрона, председник Вучић је рекао да су ставови Француске, САД и других чврсти по том питању.

"Али оно што је за нас важно, то је да са Макроном разговарамо о веома битним питањима. Погледајте како је посета подељена. Ићи ћете у посету 'Шнајдеру', што значи позив на сарадњу у области иновација, науке, технологије, вештачке интелигенције и долазак нових француских инвеститора. Обилазак онога што је важно на аеродрому, завршни радови, јер наш аеродром постаје највећи ваздушни хаб у овом делу Европе. Истовремено, то је показатељ како ће да раде француске компаније на метроу, где већ изводимо озбиљне радове и шта даље треба да чинимо и кроз њихове компаније везане за животну средину од 'Суеза' до 'Веолије', које имају велике послове и тек ће да имају", рекао је Вучић.

Напоменуо је да није све завршено када је реч о војнотехничкој сарадњи и куповини авиона "рафал".

"Бесана ноћ је пред нама и још није завршено. То би била велика ствар за нас, јер би значило огроман напредак у борбеној готовости и војној моћи Србије, сигурности наше земље. Ми нигде не изазивамо проблеме, нити то планирамо, нити то намеравамо. Ово је огроман сигнал поверења између Француске и Србије. Желимо само да сачувамо своју земљу, али тиме би Србија била многоструко, многоструко, многоструко јача. Имамо још једну ствар око које нисмо сагласни. Није то више питање цене, то је питање одређених гаранција. Ако то успемо да решимо, биће у реду, али око овога се мучимо већ четири дана", рекао је Вучић.

У Прагу са Павелом, Фон дер Лајеновом, Лајчаком

Након што на београдском аеродрому испрати председника Француске, Вучић иде у Праг, где ће учествовати на важном панелу и разговарати са чешким председником Петром Павелом, али и Урсулом фон дер Лајен, Мирославом Лајчаком, Владимиром Билчиком и, како је рекао, свима који одлучују о регионалним питањима на различите начине.

Вучић је навео да ће, што се њега тиче, фокус бити на Србији.

"Ја се бавим само Србијом и напретком Србије, а остало препуштам њима, они то боље знају. Све ово око Русије, Украјине, Блиског истока, нека се они баве тиме. Мој посао је да се бавим Србијом и народом у Србији", поручио је Вучић.

четвртак, 29. август 2024.
24° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару