Читај ми!

Минималац у 2025. износиће 53. 592 динара, одлука донета договором

Минимална зарада у 2025. години износиће 53.592 динара, што је повећање од 13, 7 одсто. То је 308 динара по сату. Минималац покрива минималану потрошачку корпу. После шест година износ минималне зараде постигнут је договором.

Минимална цена рада за 2025. годину износиће 53.592 динара, што је за 13,7 одсто више од минималца за ову годину, договорено је на данашњој седници Социјално-економског савета (СЕС).

Саопштавајући нови износ минималца, премијер Милош Вучевић је рекао да је ово први пут после шест година да се одлука донесе кроз дијалог на СЕС-у а не да је Влада Србије доноси једнострано.

"Зарада први пут покрива минималну потрошачку корпу", истакао је премијер.

Додао је да ће минимална цена рада бити 308 динара по сату, да је овогодишњи минималац изражено у еврима 404 а следеће године биће 457.

"То је озбиљно повећање, поновно двоцифрено повећање уз све ове околности које се дешавају у свету, у региону, наравно и у Србији. Мислим да је ово озбиљан економски резултат", истакао је Вучевић.

Навео је да се водило рачуна да се не угрози раст бруто друштвеног производа, рад послодаваца и да се не угрози број компанија, радних места и буџетска и фискална стабилност као и да се не зауставе највеће инвестиције.

"Први пут ћемо имати да минималац покрива минималну потрошачку корпу коју данас имамо, а реч је о подацима за мај. То никада до сада нисмо имали, а ако будемо са председником Републике успели да договоримо велику акцију смањења потрошачке корпе и битних животних наменица, мислим да ће овај резултат, бити још значајнији за наше грађане", нагласио је Вучевић.

Мали: Вредност радног часа са 271 динар порашће на 308 

Министар финасија Синиша Мали оценио је да је велика ствар што је одлука о висини минималне зараде - 53.592 динара донета консензусом и што она поркива минималну потрошачку корпу.

"Велика је ствар то да смо направили договор први пут после шест година, да Влада Србије неће бити та која доноси одлуку о висини минималне зараде, него да је то био консензус послодаваца, синдиката, и владе, и с друге стране да смо успели да покријемо минималном зарадом, минималну потрошачку корпу из маја, месеца, што је био захтев синдиката и наш велики циљ", рекао је Мали на конференцији за новинаре.

Министар је нагласио да у бројкама то значи да ће вредност радног часа са 271 динар порасти на 308 динара. Према његовим речима, у апсолутном износу то значи да ће минимална зарада са садашњих 47.335 динара ићи на 53.592 динара.

"У еврима то значи да ћемо сада 404 евра повећати минималну зараду од 1. јануара наредне године на 457 евра. Дакле, прелазимо ту границу од 450 евра за минималну зараду" рекао је Мали.

Подсетио је да је 2010. године минимална зарада у Србији била је само 15.700 динара. "Сада идемо на 53.592 динара. И ту смо потпуно у динамици да испунимо обећање које смо дали кроз програм Србија 2027, да ће минимална зарада бити 650 евра до краја 2027. године. Оно што је посебно важно је што ћемо кроз ову висину минималне зараде, дакле 53.592 динара, покрити висину минималне потрошачке корпе из маја месеца ове године", рекао је Мали.

Ненезић: Уступак послодавцима повећањем неопорезивог дела зарада

Унија послодаваца Србије је задовољна исходом преговора и постизањем договора о минималној цени рада у Србији за 2025. годину, изјавио је председник Уније послодаваца Србије и председавајући Социјално-економског савета (СЕС) Милош Ненезић.

Он је после седнице СЕС-а оценио да постоји синергијски ефекат између Владе Србије, синдиката и послодаваца и да само тако може да се дође до још позитивних резултата и да Србија иде напред. Истакао је да је привреда наше земље у успону и то јаком, о чему, како је указао, сведочи и број привредних субјеката на територији Србије који стално расте, а посебно број предузетника.

Нагласио је да сваки прави послодавац жели и тежи да има задовољног радника а за то је неопходно да му створи услове рада. Као посебно важно је истакао то што је Влада Србије и ове године направила уступак према послодавцима повећањем неопорезивог дела зарада.

"У наредном периоду наш акценат ће бити борба против злоупотребе боловања а нарочито у унутрашњост Србије и то можемо да урадимо заједничком акцијом а уз велику помоћ синдиката", рекао је Ненезић.

Председник Србије Александар Вучић изјавио је у понедељак да је његова молба Влади да повећање најниже зараде буде скоро 14 одсто, како би први пут минимална зарада покрила минималну потрошачку корпу.

среда, 28. август 2024.
29° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару