Читај ми!

Амбасадори Квинте Куртију: Не подржавамо једнострано отварање моста на Ибру

Амбасадори земаља Квинте у Приштини не подржавају једнострано отварање главног моста у Косовској Митровици за саобраћај моторних возила, изјавио је амерички амбасадор у Приштини Џефри Ховенијер, након састанка са Аљбином Куртијем. Мост се мора отворити, поручује премијер привремених приштинских институција.

Џефри Ховенијер је медијима пренео да су амбасадори обавестили премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија да владе земаља не могу да подрже било какву промену садашњег статуса моста на Ибру.

"Ми, представници Француске, Немачке, Италије, Велике Британије, Сједињених Држава... састали смо се са премијером Куртијем да га обавестимо да наше владе у консултацији са НАТО-ом, не могу да подрже било какву промену тренутног статуса моста у Митровици у овом тренутку“, рекао је Ховенијер после састанка са Куртијем, одбијајући да коментарише разлоге.

Курти је поручио да се консултације настављају. "Како се наводи у плану ЕУ за ревитализацију моста, митровачки мост преко Ибра постаће симбол нормализације односа на КиМ. У истом плану се наводи да ће "њена ревитализација у великој мери допринети олакшавању контаката између свих грађана Северне и Јужне Митровице и тиме допринети размени и разумевању". Дакле, мост се мора отворити. Он је у служби свих, а није против никога. Слобода кретања и владавина права не угрожавају мир и безбедност, напротив", истиче се у Куртијевом саопштењу после састанка са амбасадорима.

Влада у Приштини саопштила је да је данашњи састанак одржан тачно осам година након разговора који су одржани 2. августа 2016. године у Бриселу у вези са имплементацијом споразума о мосту у Митровици у оквиру дијалога, након чега је уследио План ЕУ за отварање моста у Митровици за пешаке и возила у оба смера.

Портпарол ЕУ Петер Стано изјавио је да ово питање треба решавати само у дијалогу, док је европски емисар Мирослав Лајчак прошлог месеца подсетио да је отварање моста у Митровици предмет два споразума уз посредовање ЕУ.

Са таквим приступом се сложио и командант Кфора Озкан Улуташ. Они су поново потврдили да се свака одлука у вези са мостом у Митровици мора донети у оквиру дијалога.

Председница привремених приштинских институција Вјоса Османи реаговала је јуче на изјаву Петера Стана, рекавши да мост на Ибру није тема коју треба отварати у дијалогу.

петак, 02. август 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару