Председник Вучић о литијуму: Мислим да је то шанса генерације

Председник Србије Александар Вучић је говорећи о Меморандуму ЕУ и Србије о стратешким сировинама и литијуму рекао да је то шанса генерације. То је велика шанса за нашу земљу, иначе не бих на томе инсистирао, рекао је Вучић.

У петак је у Београду потписан Меморандум ЕУ и Србије о стратешким сировинама, а председник Вучић је тим поводом рекао да је то велика прилика како за Србију, тако и за цео регион.

"Мислим да је то шанса генерације. Нису све земље увек биле богате и све увек сиромашне. Аргентина је непосредно после Првог светског рата била готово двоструко богатија од Француске и Немачке, пре само 80 година Венецуела је била богатија од свих ових земаља, то данас није случај. Јужна Кореја била је једна од најсиромашнијих, а данас је једна од најбогатијих. Одлуке које руководства доносе и одлуке које народ доноси имају кључни и детерминишући значај за будућност", рекао је Вучић за ТВ Пинк.

Истакао је да сматра да је то велика шанса за нашу земљу, као и да иначе не би на томе инсистирао.

"Ми губимо становништво у Подрињу, треба тамо да вратимо људе, да остану и опстану, а не да размишљају само о томе да се преселе у Београд и Нови Сад", рекао је председник Вучић.

Вучић је рекао да ће уговор о литијуму бити комерцијалан. ''Уговор о литијуму ће бити, пошто га сад нема, комерцијални уговор, као што ће бити уговор о инвестирању у фабрику катода или катодног активног материјала и фабрику батерија'', рекао је Вучић.

Он је истакао да ће бити потребно пет година да се заврше погони за пречишћавање воде у Сланцима и Великом селу, како би Дунав и Сава у Београду били ''провидни и чисти колико је и Дунав у Бечу''.

“Европа није забринута због санкција Русији, већ мог става према Европи”

На питање да прокоментарише писање западних медија да ли долазак немачког канцелара значи промену положаја Србије у смислу увођења санкција Русији, Вучић је изјавио да Србија не одустаје од европског пута, али да у Европи не брину око тога шта је Србија урадила или не, већ због његовог става и да ли верује у европску будућност.

"У Европи су забринути не због онога што Србија стварно ради или не, а доста је урадила на приближавању јединственом евопском тржишту и то ћемо одлукама владе почетком августа потврдити и бићемо прва земља која је све прихватила у складу са врло тешким путем који мора да се прође. Не брине њих то, није ни то што пишу да смо руски агенти, њих брине мој однос, они нису сигурни да ли ја верујем у европску будућност, јер мисле да ако бих ја то гурао, брже бисмо завршили", рекао је Вучић.

Он је истакао да је важно да Србија обавља своје реформске задатке, као и да је он на челу независне и суверене земље која има своје интересе на различитим странама света, али не одустаје од европског пута.

Вучић је рекао и да са руским председником Владимиром Путином није разговарао две и по године и да Путин води рачуна о позицији Србије, односно да из тог угла не жели да тражи ту врсту разговора да не би тиме угрозио Вучића.

Он је оценио и да је украјински председник Володимир Зеленски три пута више "при себи" него многи други са којима је разговарао у Лондону.

"Боље зна какво је стање на терену. Лако је када неко други гине, а Украјинци гину сваки дан. Што се тиче санкција сматрам да смо донели исправну одлуку", рекао је Вучић.

понедељак, 22. јул 2024.
24° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару