Читај ми!

Радници Привременог органа Општине Штрпце испитани у полицији, осумњичени су за наводну шпијунажу

Група од 14 радника привременог органа општине Штрпце испитивана је у полицији у Урошевцу, након што је тзв. косовска полиција пре две године затворила објекат у којем је било руководство и тог тела Владе Србије.

Позив за саслушање упућен је из одељења полиције за тешка кривична дела, написан под датумом од 15. јула 2022 године.

Више од 30 припадника специјалних јединица тзв. косовске полиције 7. јула 2022. године упало је под пуном ратном опремом у зграду ПО општине Штрпце, одакле су однели документацију, а зграду насилно затворили.

Службеници полиције су запосленима у локалној самоуправи током данашњег испитивања пренели да су осумњичени за шпијунажу и деловање против уставног поретка.

На реду је тужилаштво, каже адвокат Милош Делевић, додајући да верује да ће основно тужилаштво у Урошевцу одустати од кривичног гоњења његовог брањеника, односно једног од испитиваних из групе службеника локалне администрације у Штрпцу.

Адвокат Бобан Петковић је медијима потврдио да је његов брањеник З. Ј., заједно са још 13 радника адмистрације општине Штрпце добио позив од полиције у Урошевцу.

Наводи да су из разговора са службеницима полиције успели да сазнају да се њему ставља на терет директан рад против уставног поретка, који су успоставиле послератне власти на Косову и Метохији.

"Интервју је трајао неких 30 минута. Питања су била везана за општинску администрацију и која су била њихова задужења и које им се дело ставља на терет. Полицијски службеници су нас обавестили да је целокупна општина радила по законима Републике Србије, што је аутоматски против закона Косова. Елемената кривичног дела нема, а сам ток разговора са полицијским службеницима је био коректан. Нисам видео да су они потенцирали на нешто што заправо чини кривично дело. Мислим да је ово само информативни разговор и надам се у складу са законом они неће даље бити процесуирани. Зашто до сада поступак није покренут, ја не знам. А да ли ово може да се тумачи као вид притиска то протумачите сами", истакао је Петковић.

Канцеларија за КиМ: Циљ је да се сломи дух српског народа, обавештени Лајчак и међународне мисије

Канцеларија за Косово и Метохију саопштава да је једини циљ саслушања које Приштина спроводи над радницима локалне самоуправе, јавних предузећа и установа у Штрпцу, који су у систему Републике Србије, да се "сломи дух српског народа у Сиринићкој жупи" и "додатним притиском и застрашивањем натера да напусте своја огњишта".

Канцеларија је о томе обавестила писмом и посредника у дијалогу Мирослава Лајчака и релевантне међународне мисије - тражећи да се зауставе нови прогони представника општине Штрпце.

уторак, 16. јул 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару