Шта је мост између јужне и северне Митровице становницима с обе стране, али и Београду и Приштини

Отварање главног митровачког моста на Ибру није била тема последње рунде дијалога Београда и Приштине, али се чула порука да отварање мора бити резултат договора две стране. Једна страна, приштинска - најавила је да ће га ипак отворити и то већ овог лета. Срби страхују да би то могло да продуби кризу у јужној покрајини и погорша безбедносну стиуацију.

Данас етнички мешовито и без јасног одговора на питање - којој општини припада. Суви До лежи уз Ибар, неколико километара од Косовске Митровице. Географски је на северу где већинско становништво чине Срби. Катастарски у јужном делу града - где од 1999. живе само Албанци. Једина је препрека у исцртавању граница града.

"Срби се плаше разграничења које ће сигурно отићи у корист јужне Митровице. Ако би Суви До припао Јужној Митровици десило би се убрзано исељавање којег свакако има, али мислим да би то било убрзано и то можда јесте циљ, јер овде има доста интересантног земљишта за градњу", каже Бранко Радовановић, мештанин Сувог Дола и бивши одборник СО Северна Митровица.

Разграничење је услов за отварање главног моста у Митровици који је затворен пуних 25 година. Бриселски споразум предвиђа поновно успостављање саобраћаја тек када се две стране о томе договоре у дијалогу. Ипак, Приштина је више пута најавила отварање, најновији рок - овог лета.

"Мост је постао један више симбол отпора Срба са севера тако да је Албанцима важно да тај симбол униште, да покажу да он више не постоји", каже Александар Рапајић, програмски директор НВО "АЦДЦ" из Северне Митровице.

На мосту су се од1999. низали инциденти. Био је главна рута за насилне упаде албанских екстремиста у северни део града који су заустављени доласком француског контингента Кфора.

"У прва четири месеца 2000.године било је 1.200 инцидената у којима је било повређених, дакле само инцидентима у којима је неко страдао. Ситуација је била хаотична на КиМ, Албанци су се масовно враћали на север. Французи су, углавном, да би зауставили насиље стали на мост и направили неку границу између два ентитета која је остала до дана данашњег", каже Раде Мароевић, новинар РТС-а и дугогодишњи извештач са КиМ.

Преко моста који данас чувају италијански карабињери може се само пешке, а мештани Северне Митровице верују да би тако требало и да остане.

"Ми имамо отворене мостове у граду које користе сви без икаквих проблема, а ово би постала нека тачка где можемо да очекујемо потенцијалне инциденте, провокације, људе који долазе да се фотографишу и да то покажу као симбол победе, а не спајања", рекао је Рапајић.

Мароевић указује да је заблуда међународне заједнице да ће шминакњем моста решити проблем и додаје да није проблем у мосту него око моста са обе стране.

"Нова влада у Приштини сматра да треба да освоји мост, не да га отвори и у томе је кључни проблем", каже Раде Мароевић.

Премостио је Ибар, али не и међуетничке поделе иако је било више покушаја. Пре 10 година претворен је у Парк мира који је убрзо уклоњен како би се мост припремио за отварање саобраћаја. Није отворен до данас.

уторак, 16. јул 2024.
39° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару