Вучевић: Влада није донела никакву одлуку да Рио Тинто добије субвенције из буџета

Премијер Милош Вучевић је рекао да је литијум економска и геополитчка предност Србије, као и да Влада није донела никакву одлуку да компанија Рио Тинто добије субвенције из буџета.

Одговарајући на питање да представници власти говоре грађанима да ће бити богати као Норвежани захваљујући литијуму, а да све време прећуткују да компанија Рио Тинто рачуна на субвенције из буџета, премијер Вучевић каже да Влада Србије није донела никакву одлуку и да не може да прејудицира било шта што може да се деси у наредном периоду.

"Када будемо отварали процес, ми ћемо врло јасно разложити зашто смо нешто урадили. Никада не причамо о позицијама и праву ниједне приватне компаније, па ни о Рио Тинту, јер су за мене најважнији грађани. Мене једино интересује шта је економски, политички, еколошки, здравствени интерес Србије, а мислим да је литијум наша предност. И не само економски, него и политички, тачније геополитичка предност", истакао је Вучевић у Гроцкој.

Да ли ће они да конкуришу и да ли ће уопште да раде и да ли ће да конкуришу за субвенцију, додаје, то ћемо да видимо.

"Није донета одлука да су добили субвенцију, нити сам ја видео захтеве код министарке привреде, код које иначе долазе захтеви за субвенције", рекао је Вучевић.

Подсетио је да је јуче министар финасија дао пример Норвешке која има нафту и да коришћење руда и минерала које Србија има, а које смо користили од средњег века до данас, представљају економски потенцијал и шансу за развој наше државе.

Еколошки активисти су одржали протест испред Уставног суда и дали рок до 10. августа влади да одустане од експлоатације литијума, а Вучевић је рекао да не мисли да је дијалог могућ због уцена и претњи, иако је власт спремна да чује све аргументе.

"Када неко каже, ако урадите то до тада, ок, ако не урадите, ми ћемо да вас блокирамо, пребијемо или не знам шта да радимо. То је уцена. А ви знате, познајући сигурно сам добру историју Србије и нашег народа и историју од српских влада, српске владе не прихватају ултиматуме. Не може да буде српска влада која прихвата ултиматуме. Не прихватамо ултиматуме где нам неко забрањује да се економски и политички развијемо, а спремни смо да чујемо све аргументе. Понављам, није донета одлука, а не плашим се да кажем - да то је економска шанса за Србију, не за Рио Тинто", рекао је премијер..

Вучевић је сматра да треба да искористимо економску шансу, али да чувамо здравље грађана и да чувамо реке и потоке, шуме и ливаде.

Штитићемо државу

"Да економски снажимо и да искористимо то као полугу за јачање политичке позиције Србије. Ми нисмо колонија, како неко покушава да прикаже. Исти ваздух дишемо, исту воду пијемо сви, без обзира на неку позицију, опозицију, не знам живи овако или онако. Ко је луд да се трује или да нешто ради лоше. Штитићемо државу и понављам, Влада Србије искључиво, заједно са председником државе ради у циљу наших националних државних интереса, а не зарад приватне компаније или других држава. Ако можемо сарађујемо, одлично, али под условима које држава Србије постави. Посебно по питању екологије, посебно по питању заштите здравља грађана и наравно по питању економије", нагласио је Вучевић.

Премијер је рекао да нема извоза сировина, већ да влада жели да види индустрију и фабрике, али по еколошким прописима.

"Да ми видимо бенефите, погодности за наш народ и за нашу државу. То је задатак Владе Србије, а понављам, рударство је неотуђиви, неизоставни део развоја српске државности од средњег века до данас. То је део нас, не треба се тога плашимо, само треба да знамо како тиме да управљамо и како да имамо користи, а да нема штете", рекао је он.

Истакао је да верује да је могуће да се то све избалансира.

уторак, 16. јул 2024.
40° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару