Читај ми!

Ђурић: Србија све значајнија инвестициона дестинација за Америку

Шеф дипломатије Србије Марко Ђурић учествовао је у Вашингтону на пословном округлом столу Америчко-српског пословног савета (АСБЦ), одакле је као главни закључак пренео поруку да је Србија "бум дестинација" за инвестиције, саопштило је Министарство спољних послова.

Марко Ђурић је рекао да је главна порука на управо одржаном пословном савету, у Вашингтону, била - дођите у Србију.

Према његовим речима, разлози за то су што је "Србија земља која се огромном брзином развија и у којој пословне шансе данас представљају сигурну инвестицију за сутра, са стопом раста од 4,7 посто у првом семестру ове године.

"Затим, ту је и Експо у који инвестирамо око 17 милијарди долара, са растућим ИТ сектором, с радном снагом која је образована, компетентна и одлучна, с институцијама које се боре за сваког страног инвеститора и са широм отвореним вратима за америчке инвестиције, мислим да се издвајамо по квалитету“, нагласио је Ђурић.

До краја године, како је истакао, наша земља добиће још једно формално унапређење у статусу инвестиционог рејтинга.

"Наш монетарни систем је толико стабилан да се дуже од једне деценије није променио нити за јоту курс наше валуте. Мислим да због тога, овде у Америци, постајемо велика вест као инвестициона дестинација, а америчка економија стоји боље него европска економија.

За нас је веома значајно, за наш животни стандард, за нашу привреду, што српско-амерички пословни савет, који смо основали овде прошле године када сам био амбасадор, наставља да ради пуном паром", закључио је министар Ђурић.

Стјуарт: Идеално време за пословање у Србији

Према речима Ерика Стјуарта, председника АСБЦ-а и председника Америчко-централноевропске пословне асоцијације (АЦЕБА) са седиштем у Вашингтону, многе америчке компаније одржале су састанке са министром Ђурићем како би разговарале о потенцијалним инвестицијама, отварању радних места и проширењу пословања у Србији.

"Веома смо узбуђени јер сматрамо да је сада заиста идеално време за пословање у Србији. Влада Србије, народ и компаније веома су отворени за сарадњу. Радујемо се јер смо дуго чекали да Србија постане место за пословање и када је реч о пословању на Западном Балкану, не постоји боље место за то у овом тренутку", рекао је Стјуарт.

Он је подсетио да је Асоцијација прошле године организовала да делегација америчких привредника посети Београд, додајући да ће таква посета бити уприличена и ове године.

"Наставићемо да јачамо односе између Америке и Србије и да проналазимо начине за заједничко пословање у циљу повећања зарада у Србији, раста инвестиција и отварања нових радних места. Сада је идеално време за то. Подржавамо улазак Србије у ЕУ и желимо да српско-амерички односи буду на највишем нивоу", поручио је Стјуарт.

Округли сто окупио је чланице Америчко-српског пословног савета, међу којима су реномиране америчке компаније Бехтел, УГТР риеуаблз, Виза, Сити, АДМ, Пало Алто нетворкс, Вестингхаус и други, наводи се у саопштењу Министарства спољних послова Србије. 

Србија снажно верује у моћ дијалога

Министар спољних послова Србије Марко Ђурић који присуствује програму "Партнерство за мир" у оквиру НАТО самита рекао је да је Србија у Вашингтону јер снажно верује у моћ дијалога као и да наша земља доприноси регионаној и глобалној безбедности.

Ђурић је истакао да смо војно неутрална земља, али да желимо да се разуме наша позиција у свету, саопштило је Министарство спољних послова.

"Ми нисмо чланица НАТО, али желимо да, користећи и ослањајући се на моћ дијалога, проширимо разумевање за српску позицију о нашим стратешким националним темама - од Косова и Метохије до регионалне ситуације", истакао је Ђурић.

Ђурић је навео да Србија жели да се прикаже као конструктиван актер, који доприноси и регионалној и глобалној безбедности.

"Србија је трећа у доприносу мировним мисијама у Уједињеним нацијама у свету", рекао је министар и нагласио да се Србија залаже за јачање разумевања међу партнерима, који су тренутно у сукобу.

Истакао је да су бројни разговори на маргинама значајни за побољшање имиџа Србије.

"За углед Србије је веома значајно то што смо имали разговоре и са господином Блинкеном, на маргинама самита, затим са низом министара иностраних послова земаља чланица НАТО, како оних који нису признали независност Косова и Метохије, тако и оних који јесу", рекао је Ђурић.

Навео је да Србија као земља чланица "Партнерства за мир" има активну улогу у тој организацији.

Коментаришући прве дане посете Вашингтону, Ђурић је рекао да је имао сусрете и са демократским конгресменом из Калифорније Ериком Сволвелом, који има велики утицај у Демократској партији, као и са председавајућом Српског кокуса Клаудијом Тени, из Републиканске партије, из државе Њујорк.

Ђурић је додао да је о јачању сарадње две земље разговарао и са шефом мађарске дипломатије Петером Сијартом, као и да председавање Мађарске Савету Европске уније представља шансу за Србију, али и за саму Европску унију.

"Захвални смо нашим мађарским пријатељима. Заједно радимо на отварању нових кластера, када је реч о преговорима Србије са Европском унијом", навео је Ђурић.

 

уторак, 16. јул 2024.
37° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару